До сада наплаћено 103,8 милиона ДЕМ по Закону о екстрапрофиту

Данас је у Влади Републике Србије одржана конференција за штампу на којој су министар финансија и економије Божидар Ђелић, министар урбанизма и грађевине Драгослав Шумарац и Дејан Стојановић начелник сектора за порески систем јавности приказали најновије резултате Комисије за испитивање злоупотреба у области привреде и финансијског пословања.

До данас је од 476 обвезника укупно наплаћено 103,8 милиона ДЕМ од укупно утврђених 632 милион ДЕМ пореза. Комисија је уручила 705 решења од којих је 177 обустављено због непостојања документације о екстра дохотку (члан 13. Закона о екстрапрофиту).

Утврђени износ на основу доделе станове (члан 3. став 1) је 3,2 милиона а до данас је наплаћено 2,3 милиона ДЕМ. По први пут су јавности презентирани и подаци о утврђеном порезу на коришћење привилегија у области спољне трговине односно коришћење контигената (члан 3. став 5) где је до сада утврђено укупно 117 милиона ДЕМ пореске основице. Првих петнаест предузећа којима је утврђен порез по овом основу добили су решење да плате укупно 68,1 милион ДЕМ међу којима су највећи дужници Прогрес, Дибек и Беопетрол.

Министар Ђелић је коментаришући полемике у јавности нагласио да примена Закона о екстрапрофиту не значи и ослобађање кривичне одговорности, и да је у надлежности других републичких органа да покрену кривичне поступке уколико за њих има основа.