До краја године веће инвестиције и мањи спољни дуг

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић изјавио је да се као резултат реализације „Плана плус“, који је прошле недеље представљен европском комесару за придруживање Олију Рену, до краја године очекује да Србија знатно смањи свој спољни дуг, а биће отворен и простор у буџету за још веће инвестиције у инфраструктуру и бржи развој.

Динкић је у интервјуу за данашње издање дневног листа „Вечерње новости“ рекао да би остваривање плана требало да крене ове јесени ако у међувремену буду настављени преговори Србије са ЕУ, а тада се очекују и први кораци ка ублажавању визног режима за студенте и научнике, док би до укидања виза за све грађане могло да дође 2008. године.

Након састанка с Реном Србији се отворила нова перспектива убрзаног развоја, нагласио је министар и додао да ће нам већ наредне године бити доступни претприступни фондови Уније, при чему ће они бити додатно повећани када постанемо земља кандидат.

Према његовим речима, Европа има поверење у развој српске привреде, а охрабрују и све већа страна улагања у Србију.

Динкић је указао на то да се процењује да би страних инвестиција могло да буде више од 3,5 милијарди долара.

Европски званичници вољни су да помогну инфраструктурне инвестиције, као и да стимулишу раст запослености у Србији, нагласио је министар финансија.

Он је рекао да ће на јесен Београд посетити европски комесар за образовање и тада би требало да буде договорена конкретна подршка ЕУ у области образовања коју предвиђа „План плус“.

То подразумева више стипендија за наше студенте и обуку наших наставника, а тако би и наш наставни програм био модернизован и прилагођен стандардима Уније, објаснио је Динкић.