Динкић:Ове године почиње реализација уговора

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће ове године почети реализација уговора који су постигнути у Абу Дабију, чија је укупна вредност само у области пољопривреде 800 милиона долара.

Динкић, који је боравио у Абу Дабију, рекао је да је вредност само уговора који је постигнут са водећом светском агро-индустријском компанијом Ал Дахра о заједничком улагању у српску пољопривреду 400 милиона долара.

„Они у суштини преузимају осам пропалих државних комбината“, рекао је Динкић, гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк и додао да ће „трећина тог новца ићи држави, а један део ће завршити код повериоца“.

Динкић је најавио да ће „две трећине тог новца они уложити у прављење нових система за наводњавање“ и направити пет фабрика за производњу сточне хране, а да намеравају и да откупљују и воће и поврће од српских пољопривредника.

Динкић је истакао да је са развојним фондом Абу Дабија уговорено додатних 400 милиона долара, од којих ће 200 милиона бити намењено за изградњу система за наводњавање и одводњавање у читавој земљи, да ће ове године почети радови у Војводини и Мачви, који ће следеће године бити проширени и на централну Србију.

Друга половина тог новца биће намењена за куповину опреме за пољопривреднике у виду дугорочних кредита на 10 година, најавио је Динкић.

Динкић је рекао да Ал Дахра са још једним партнером жели да изгради карго терминал на београдском аеродрому, ради превоза воћа и поврћа авионима у читав свет.

„Наредни корак био је разговор са једном од највећих и најпрофитабилнијих светских компанија Етихад“, истакао је Динкић.

Он је додао да је договорено да се отвори директна линија од Абу Дабија до Београда и да се разговарало о помоћи у обнови комплетне флоте авиона ЈАТ-а, да „они постану 49 одсто мањински власници ЈАТ-а“.

Динкић је рекао да очекује да већ средином овог месеца буде у тој области потписан меморандум о разумевању са Етихадом о стратешком партнерству са ЈАТ-ом.

ЈАТ би постао део алијансе Етихада, а држава би остала већински власник ЈАТ-а, објаснио је Динкић.

Говорећи о сарадњи у војној индустрији са партнерима из Абу Дабија, Динкић је рекао да и у тој области вредност уговора износи више од 250 милиона долара.