Динкић: запошљавање је основни приоритет наше економије

Премијер Србије Ивица Дачић и министар финансија и привреде Млађан Динкић посетили су данас Фабрику аутомобила „Фијат“ у Крагујевцу, где им је представљен прототип новог модела Фијатовог аутомобила са 7 седишта.

Динкић је рекао да ће серијска производња возила са седам седишта почети у мају, а од лета и продаја.

„Млади српски инжењери воде процесе у овој фабрици. Важно је да Фијат осваја нове сегменте тржишта. Имамо наговештај да ће ова фабрика запослити много више људи него што је било првобитно планирано, што мене као министра финансија посебно радује, јер је запошљавање основни приоритет наше економије“, рекао је Динкић.

Министар је најавио да је у плану да се ове године понуде
специјални попусти за купце овог аутомобила у Србији и да ће се о томе разговарати са директором ФАС Чезаром Фераром.

„Била би штета да га не учинимо доступнијим просечном купцу у Србији. С обзиром на то да ће Фијат запослити више радника него што је то било планирано, и да је ово српски аутомобил, јер се две трећине компоненти производи у Србији, морамо да га учинимо доступнијим и српским купцима. Импресиониран сам, ово је најмодернија опрема која постоји у било којој аутомобилској фабрици у свету, и морамо да урадимо у наредном периоду да их буде што више у сваком региону Србије“, рекао је Динкић.

Он је истакао да расте потражња за новим моделом аутомобила 500 Л који се производи у Крагујевцу и додао да ће Србија имати 2 милијарде евра прихода од продаје тог аутомобила.

„Сваки
пети динар од извоза Србије потицаће из ове фабрике, односно петина српског извоза чиниће аутомобил Фијат 500 Л, а имајући у виду да две трећине компоненти тренутно производе наши српски радници, то је нешто што ће Србији додатно повећати ниво БДП, али и извоз“, казао је министар Динкић.