Динкић: За месец дана пали се висока пећ у Смедереву

„Овај град не сме да се угаси и одлучили смо да од понедељка крену припреме за паљење једне високе пећи у Железари“, изјавио је данас у Смедереву министар финансија и привреде Млађан Динкић након разговара са руководством и репрезентативним синдикатима Железаре.

Динкић је казао да ће за месец дана бити покренута производња у „Железари Смедерево“ активирањем једне високе пећи, када ће се свих 5.200 радника бити враћено на посао и запослено још 250 нових радника.

Министар Динкић је рекао да је у питању судбина више од 5.000 радника и судбина једног града и региона.

„Боље је да људи раде него да буду на принудном одмору и примају 60 одсто плате“, рекао је Динкић и нагласио да се не сме дозволити да, престанком рада Железаре, „Смедерево умре“.

Динкић је рекао да, иако Уралвагонзавод није доставио понуду за Железару, Влада Србије у наредним месецима остаје отворена за преговоре са том компанијом, као и са дугим инвеститорима заинтересованим за смедеревску фабрику, како би се за њу нашло трајно решење. Он је указао да, када Железара не ради, то кошта 145 милиона долара, а да је потребно 165 милиона долара да се покрене.

„Данас смо одлучили да уколико у наредном периоду било ко од озбиљних стратешких партнера изрази жељу да уђе или у стратешко партнерство или у власништво или у ма који облик сарадње, производно-техничке кооперације, наша врата су отворена свима. Дакле, свима који би желели да се прикључе и без много форме и без новог тендера ми ћемо бити спремни да направимо одговарајући договор само ако је у интересу Србије, и само ако је у интересу Железаре“, казао је Динкић и указао да су се већ јавиле компаније као што су италијански Дуферко, Доњецкстил из Украјине и поједине руске компаније.

Динкић је објаснио да се паљењем једне високе пећи даје шанса да Железара пронађе стратешког партнера и додао да је на данашњем састанку договорено да се оптимизују сви трошкови у тој компанији, најпре што се тиче енергената, али плата.

„Дао сам предлог синдикатима да и они, док се ситуација не среди, добијају 80 одсто плате, али да зато живе од свог рада, да иду на посао
и да заједнички дођемо до момента да трајно решимо проблем Железаре“, казао је Динкић и додао да у индустрији челика влада криза у читавом свету.

“Ова производња не може да произведе добитак. Дакле ми калкулишемо са једним ограниченим губитком од 20 милиона евра на годишњем нивоу. Међутим када би се данас у свету људи у индустрији челика руководили да ли челичане производе добитак или губитак, нико живи у свету не би производио челик“, оценио је Динкић.

Представници Самосталног синдиката захвалили су држави и министраству, јер им, како су истакли, пуно значи план државе.

Председник Самосталног синдиката, Синиша Прелић, рекао је да предлог да радници примају 80 одсто зараде ипак мора да одобри Одбор синдиката, изразивши очекивање да ће то бити прихваћено.

Иако су одржали десетоминутни протест испред капије Железаре, представници АСНС позитивно су оценили план државе као и Независни синдикат.