Динкић: Владе долазе и одлазе, фабрике остају

„Леони, велика немачка компанија креће у Дољевцу да гради своју другу фабрику у Србији где ће запослити 1500 људи. Сада је важно да ваша деца што пре крену да раде у новој фабрици, јер владе долазе и одлазе, али фабрике остају. Мени је најважније што сам испунио свој циљ, а то је да, без обзира на то што ускоро нећу више бити министар, најважније је да људи добију сигуран посао“, изјавио је данас у Дољевцу министар финансија и привреде Млађан Динкић где је присуствовао свечаности поводом почетка радова на изградњи нове фабрике компаније Леони.

Он је казао да у Дољевцу 2.000 људи нема посао и да је запошљавање људи најважнији задатак.

„Нова фабрика у Дољевцу почеће да ради већ од пролећа следеће године, а првих 400 радника сада креће на обуку. До краја следеће године свих 1500 радника добиће посао. Зашто је то важно? Да би ваша деца остала у Дољевцу, нашла посао и имала сигурну плату“, казао је министар Динкић.

Министар Динкић је рекао да ће изградњом друге фабрике вредност извоза Леонија бити већи, а аутомобилска индустрија ће бити појачана још једном фабриком.

„Аутомобилска индустрија вуче развој Србије, али њу не чини само Фијат, већ све фабрике аутокомпоненти широм наше земље“, оценио је Динкић.

Свечаности су присуствовали и председник Народне скупштине Србије Небојша Стефановић, председник општине Дољевац Горан Љубић и директор компаније Leoni Wiring Systems Southeast Joerg Paechnatz, а министар Динкић је представницима компаније Леони уручио Уговор о подстицању инвестиција.

Компанија Леони је на 15. месту по вредности извоза од свих компанија које раде у Србији, а у првих седам месеци извезли су каблова за аутомобиле у вредности од 50 милиона евра из фабрике у Прокупљу.

Компанија Леони у Прокупљу запошљава 1.750 радника, а у Дољевцу посао ће добити 1.500 нових радника. Вредност инвестиције је 21 милион евра, а нова фабрика ће имати око 25.000 м2 на површини од 8,7 ха. У овој фабрици производиће се каблови за брендове Ланд Ровер и Јагуар.

Општина Дољевац је обезбедила земљиште за овај пројекат у близини села Малошиште без накнаде. СИЕПА је за овај пројекат определила подстицаје од 7.000 евра по новом радном месту.