Динкић: Влада србије је ту да помогне када је најтеже

Министар финансија и привреде Млађан Динкић договорио је данас са руководством и представницима синдиката пиротског предузећа Тигар решавање проблема који су у том предузећу настали услед немогућности отплате комерцијалних кредита банака.

Оценивши да је Тигар у претходним годинама био компанија за узор у читавој Србији, министар Динкић је казао да ће Влада Србије помоћи компанији да се финансијски реструктурира како би она у најкраћем року наставила нормално да производи и извози.

Министар Динкић је казао да је договорено да се следеће недеље обезбеди краткорочна позајмица предузећу како би се исплатиле зараде радницима за последња два месеца и уплатили доприноси.

„Следеће недеље Тигру ће бити одобрено 200 милиона динара, као позајмица, а одобрићемо и гаранцију Фонда за развој у износу од 15 милиона евра. Преко тога Тигар може да рачуна на кредит Европске инвестиционе банке у износу од 4 милиона евра. Тиме у потуности решавамо све проблеме овог предузећа, на начин да се скупи кредити банака замене повољним позајмицама са одређеним грејс периодом, како би Тигар ове године могао та средства да уложи у репроматеријал и производњу и повећа извоз“, објаснио је министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је додао да компанија Тигар има велико тржиште и тражњу за производима које не користи довољно у недостатку обртних средстава.

„Тигар планира да у овој години извезе производа у вредности од 65 милиона евра и зато желимо да подржимо ову компанију, јер Влада Србије је увек ту кад је тешко“, закључио је Динкић.

„Планирамо да комплетан процес буде завршен током фебруара, како би се у Тигру производило још више и како би радници добијали плате на време. План је да Тигар крајем ове године врати новац Влади Србије, јер је наша кључна улога да помогнемо сада када је најтеже, а затим ће ово предузеће уз способне раднике моћи самостално да настави своје пословање“, рекао је Динкић.