Динкић: Укидање фискалних каса за занатлије и непотребних парафискалних намета

Министар финасија и привреде Млађан Динкић најавио да ће у августу бити укинуте фискалне касе за занатлије, а од 1. октобра биће укинути и непотребни парафискални намети.
Динкић је најавио и да ће предложити измене закона да се ПДВ плаћа тек кад се роба наплати, а не када се фактурише и које ће се примењивати на сва мала и средња предузећа укључујући и занатлије које су у систему ПДВ-а.

„Те измене ће ступити на снагу од 1. јануара наредне године, јер је Пореској управи неопходно време да се технички припреми тај систем. Измене закона да се обавезан цензус за улазак у систем ПДВ-а за мала и средња предузећа повећа са садашњих 4 милиона на 10 милиона динара промета ступиће одмах на снагу“, објаснио је Динкић.

Динкић је у разговору са занатлијама казао да ће сигурно бити укинуте „фирмарина“ и комунална накнада за истицање реклама за занатлије и мала и средња предузећа, а биће укинуте неке од такси на републичком нивоу, као што је накнада за шуме.

Он је казао да је формирао групу са задатком да од 256 парафискалних намета провери које су непотребни да би их укинули и растеретили привреду, а рок за анализу је 60 дана од формирања владе.

Динкић је као мере које ће Министарство финасија предузети да помогне предузетницима и привреди најавио и увођење субвенционисаних кредита за ликвидност, са каматом од један до два одсто годишње, уз гаранције Фонда за развој.

Ти кредити за предузетнике биће уведени до краја августа, а од следеће године занатлије и мала и средња предузећа моћи ће да конкуришу за бесповратну подршку за инвестиције, најавио је Динкић.

Динкић је казао да ће држава уз зависности од вредности инвестиције бесповратно давати од 30 до 50 одсто новца предузетницма за тај посао. Та мера ће се примењивати од 1. јануара 2013. године, рекао је он и додао да не може у овој години због дефицита буџета.

Он је најавио и да ће током јесени бити укинуто плаћање музичког динара за занатлије, кроз измене Закона о ауторским правима.

Динкић је рекао да ће бити формиран и посебан Сектор за предузетништво у оквиру Минстарства финасија и бити донет Закон о занатству, уз претходно обнављање јавне расправе.

Како је рекао, биће укинут закон о девизном пословању, како би се олаксао извоз услуга из Србије. Динкић је најавио да ће бити укинут пропис по којем се затаврају радње ако не издају фискални рачун и да ће уместо те мере бити уведене новчане казне које неће бити мале.