Динкић: убрзати реализацију инвестиције у РТБ Бору

„У наредном периоду радићемо на томе да се убрза инвестиција изградње фабрике нове топионице и сумпорне киселине у РТБ Бору“, изјавио је данас у Бору министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је навео да инвестиција касни неколико месеци у односу на план који је утврђен пре две године, када је као министар економије потписао уговор са канадском компанијом СНЦ Лавалин.

„Међутим, мислим да се то све може надокнадити и да до почетка 2014. године све буде у погону и да грађани Бора коначно имају свеж, добар ваздух, чисту околину и да нема више загађења сумпор диоксидом и другим отровним честицама“, казао је Динкић.

Он је објаснио да ће изградњом нових погона топионице и фабрике сумпорне киселине, активирањем постојећих и нових налазишта, укупна производња РТБ Бора имати промет близу милијарду долара годишње, а да ће се највећи део производње извозити.

Министар финансија и привреде је најавио да ће задатак ресора који води бити да се у наредном периоду помогне прерађивачка индустрија у металском комплексу која користи производе из РТБ Бора и других рудника у Србији.

„Имаћемо за пар недеља оперативни састанак са менаџментом РТБ Бора. Разговараћемо о томе како да помогнемо нашим прерађивачким капацитетима да буду још ефикаснији, затим како да покренемо нека пропала предузећа која се базирају на производима од бакра, а која су због лошег управљања и лоших приватизација у претходном периоду потпуно запуштена“, рекао је министар Динкић и додао да је циљ да Србија оствари што већи ефекат продајом готових производа у иностранство, а не само извозом примарне руде метала.