Динкић: У фебруару међудржавни споразум са УАЕ

Међудржавни споразум између Србије и Емирата биће потписан током фебруара, најавио Млађан Динкић. На пролеће би могла да буде отворена прва банка из Уједињених Арапских Емирата, истиче Динкић.

Министар финансија и привреде Србије Млађан Динкић најавио је да ће међудржавни споразум између Србије и Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) бити потписан у фебруару, а односиће се на сарадњу у бројним областима, пре свега у пољопривреди.

„То ће бити правни основ за коначно потписивање комерцијалног уговора с компанијом Ал Дахра који ће бити закључен током марта“, истакао је Динкић новинарима после састанка с руководством те агрокомпаније из Емирата.

Зaмeник прeдсeдникa Aл Дaхрa хoлдингa и Aл Aин хoлдингa Кхaдим Aбдул Aлдaрeим нaпoмeнуo je дa je тa кoмпaниja вeoмa зaинтeрeсoвaнa зa инвeстирaњe у српску пoљoприврeду и нajaвиo улaгaњe oд oкo 300 милиoнa eврa.

Динкић је истакао да ће се он и министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић у уторак састати и с представницима Развојног фонда Абу Дабија с којима ће разговарати о инвестицијама у системе за наводњавање на читавој територији Србије.

Српски министар финансија је додао да би тај систем за наводњавање значио повећање производње у повртарству, воћарству и ратарству у Србији.

Према његовим речима, са представнцима тог Фонда разговараће се и о потенцијалној линији за дугорочно кредитирање индивидуалних пољопривредних произвођача како би они могли да набаве нову опрему за производњу. Динкић је најавио да би на пролеће ове године у Србији могла да буде отворена прва банка из Уједињених Арапских Емирата.

„Јуче је из Београда отишла делегација ‘Ројал групе’ која је власник једне од највећих банака у Персијском заливу и очекујемо да би на пролеће они могли да отворе своју прву банку у Београду“, истакао је Динкић.

Интересовање за Луку Панчево и ЈРБ

Динкић је рекао да је, поред пољопривреде, Ал Дахра заинтересована за инвестирање у Луку Панчево и Југословенско речно бродарство (ЈРБ).

„Са руководством Панчева разговараћемо о томе да се 40 хектара земљишта које је у власништву државе стави у функцију изградње нове, модерне луке која би била чвориште и логистички центар за извоз“, рекао је Динкић новинарима након састанка у Београду са челним људима Ал Дахре.

Динкић је навео да би та лука служила пре свега за извоз пољопривредних производа, али уз могућност да се прошири и на извоз индустријских производа и додао је да са Ал Дахром разговарано и о могућности унапређења компаније ЈРБ која је у власништву државе и послује позитивно.

„Ал Дахра је изразила интерес да помогне у обнови флоте ЈРБ-а“, казао је Динкић и додао да ће се модалитети будуће сарадње тек утврђивати.

Према његовим речима, идеја је да се у наредном средњорочном периоду инвестира 40 милиона евра у куповину нових бродава, чиме би се индиректно запослила српска бродоградилишта. Динкић је рекао да би се на тај начин обезбедио повољан извозни транспорт домаћих пољопривредних производа.