Динкић: Спречено ширење финансијског скандала на остатак банкарског сектора

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да се Законом о преузимању имовине и обавеза проблематичних банака ублажава финансијски скандал и спречава његово ширење на остатак банкарског система.

„Не могу да верујем да грешку у Агробанци није уочила претходна власт – већ су ћутали. На овај начин само умањујемо један финансијски скандал у нашем банкарском систему и спречавамо његово ширење“, истакао је министар Динкић.

Оцењујући да је афера Агробанке један од највећих финансијских скандала у новијој историји наше земље, Динкић је навео да је губитак минимално око 600 милиона евра.

Према његовим речима овај закон требало би да буде усвојен у петак, 26. октобра, након чега би у суботу Влада Србије требало да потврди уговор о преносу свих 250.000 депозита Агробанке на Поштанску штедионицу.

Динкић је рекао да ће у Поштанску штедионицу прећи око 250 милиона евра осигураних штедних улога и око 150 милиона евра неосигураних и истакао да половина штедних улога доспева следеће седмице у Недељи штедње, што би представљало велики проблем, јер она не би била у стању то да исплати.

Министар финасија и привреде Млађан Динкић изјавио је да ће у уторак бити покренут и стечај над Новом Агробанком, након што се обави пренос депозита грађана и привреде те банке у Поштанску штедионицу.

Он је новинарима у парламенту рекао да ће тако сви ненаплативи кредити, а то је чак 80 одсто од укупног портфолија нове Агробанке ићи у регуларну стечајну процедуру, али да држава због тога неће имати додатних трошкова из буџета. Он је додао да ће Агенција за осигурање депозита пребацити 250 милиона евра у кешу ка Поштанској штедионици како би све штедише и депоненти нове Агробанке, када пређу у Поштанску штедионицу, могли да расплоажу својим улозима.

Министар Динкић је рекао да би на исти начин требало решити и проблеме Развојне банке Војводине и да је Министарство финансија против намере покрајинске владе да докапитализује Развојне банке Војводине, јер она, као
и Агробанка, има губитке због лошег пословања и руковођења за које је крив “људски факор, а не систем.

Он је такође рекао да је НБС пре месец и по дана
обавестила Министарство финансија да се спрема одузимање дозволе за рад Новој Агробанци и да се зато кренуло са припремом закона о којима посланици данас расправљају.

“Када смо видели да је проблем и у Развојној банци Војводине, тражили смо од НБС да нам да листу банака које су стабилне, јаке и које би могле без проблема да прихвате депозите. Добили смо списак од четири банке које су изразиле интерес, то су и стране и домаће банке, али не желим да лицитаирам именима”, рекао је Динкић.