Динкић: Ситуација са буџетским дефицитом озбиљна – Србији потребан нови програм са ММФ

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да је ситуација са буџетским дефицитом Србије, много гора него што је очекивао и да је дефицит премашио две милијарде евра, ако се укључи и новац од 170 милиона евра, који је „упумпан“ у три државне банке. Он је казао да је Србији потребан нови програм са Међународним монетарним фондом, који ће бити у интересу Србије.

Динкић је изјавио да је његов циљ, имајућу у виду садашњу тешку финансијску ситуацију, да се обезбеди елементарно функционисање државе и најавио до краја септембра доношење програма фискалне консолидације. Министар је казао да попуњавање постојећег дефицита у буџету неће бити лако и да се тај посао не може обавити преко ноћи, али је најавио да има јасан план како да то учини.

Према речима Динкића, биће му потребно месец дана да утврди шта је тачно урађено са буџетом и да ли има још неког мањка. Он је навео да је компанија „Србијагас“ у великом мањку, због разлике у цени гаса. Због тога је за четири године накупљен минус од милијарду евра, који ће постати јавни дуг државе.
Динкић је објаснио да програм који Србија има са ММФ није „ни заживео“ јер је претходна влада прекршила договор и није у складу са аранжманом направила Закон о буџету за 2012. годину.

“Србији је потребан програм који је функционалан, а не само на папиру”, оценио је Динкић и најавио да ће нови аранжман са ММФ бити направљен у разговорима са Мисијом фонда којој је упућен званичан позив за долазак у Србију. Аранжман са ММФ од 1,1 милијарду евра замрзнут је фебруара пошто је премашен договорени буџетски дефицит Србије.

Министар Динкић је рекао да је добио потврду од директорке државног трезора да само још у августу има новца за исплату плата и пензија и додао да треба да се предузму још неки кораци да би се обезбедио новац за септембарске плате и пензије.

„Сада радимо на томе да обезбедимо пензије за септембар, толико је тешка ситуација“рекао је Динкић и изразио уверење да ће у кратком року успети да направи план фискалне консолидације и среди стање у буџетској каси.

Министар је навео да је његов план реструктурирање нашег дуга до краја године, тако што би се вратио дуг са високим каматним стопама, а да ако већ морамо да се задужимо то буде под повољнијим условима.

„Другим речима да се пребацимо на задуживање од билатералних институција уместо на домаћем тржишту капитала, где је каматна стопа висока и креће се од 14 до 15 процената“, додао је Динкић.

Он је подсетио да се држава до сада задуживала емисијом трезорских записа, али да је до сада продавано 20 одсто емисије, али се ситуација поправила у односу на пре месец дана, те је сада степен успешности продаје записа виши од 60 процената.

„Ми имамо понуду за финансирање од стране инвестиционих фондова, али ја хоћу да смањимо камату и обезбедим повољније услове,“ рекао је он и додао да разаговара са потенцијалним кредиторима, али све са идејом да се стане са задуживањем и да се обезбеди да не буде раста јавног дуга у наредној години.

Динкић је казао и да је разговарао са банкама да обезбеде повољне кредите за привреднике, тако што би се за велику привреду одобравали кредити по камати од четири одсто, а за малу привреду од један одсто годишње.