Динкић: Руски кредит отплаћује скупе старе дугове

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да се средства која ће ускоро бити уплаћена у буџет, по основу данас потписаног споразума о кредиту с Руском федерацијом, неће користити за текуће потребе, већ за враћање старих дугова на које се плаћају високе камате.

– Кредит о ком смо данас потписали споразум узимамо на десет година, уз две године грејс периода и фиксну камату од 3,5 одсто – рекао је Динкић.

Илуструјући повољне услове руског кредита, министар је, у изјави Блицу, рекао да на дугове према Лондонском клубу, који ће бити у потпуности измирени у другој половини године, Србија сада плаћа камату од 6,75 одсто.

Према његовим речима, јуче су покренути и разговори о могућем проширењу листа робе на које се, према важећем Споразуму о трговини са Руском Федерацијом, у промету између две земље не плаћа царина.

– Премијер Медведев је обећао да ће руска страна размислити о могућности да се у нашој сарадњи утврди квота за аутомобиле на које се у међусобној трговини неће плаћати царина. Тражили смо да се слично учини и за шећер, сир и цигарете – казао је Динкић.

Министар финансија је додао да су делегације две земље разговарале и о могућностима сарадње српских фирми у изградњи логистичко дистрибутивног центра у Москви, који би служио за смештај српских производа намењених продаји у главном граду Руске федерације.

– Са представницима највеће руске банке, Збербанке, која је већ на тржишту Србије, разговарали смо о могућностима шире сарадње. Они планирају да ове године на српско тржиште пласирају око 700 милиона долара, што је врло значајно. Део тих средстава биће намењен за кредите за ликвидност оних фирми које извозе на руско тржиште – рекао је Динкић.

Договорено је, како је додао, да та банка заједно са Фондом за развој припреми и финансира пројекте који су намењени извозу у Руску федерациују.