Динкић: Реформе се морају спровести како бисмо имали стабилан буџет

„Реформе се морају спровести, а ребаланс је део пакета мера и верујемо да ћемо њиховом симултаном применом направити стабилизацију државног буџета“, поручио је Динкић на седници скупштинског Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Ребалансом буџета за 2013. годину расходи ће бити смањени за 36 милијарди динара, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић, оценивши да су кључне реформе које ће тај буџет пратити.

Он је оценио да је обарање дефицта од 1,5 одсто оствариво, подсетивши да је ребалансом предвиђен дефицит од 178,3 милијарди динара или 4,7 одсто бруто друштвеног производа (БДП).

„То јесте веће у односу на оригинални план буџета, али је за 1,5 одсто мање него што је остварено у прошлој години“, навео је Динкић истакавши да се у првих шест месеци није пуно трошило, али да су приходи мањи од очекиваних.

Министар је указао да се економска политика у Србији, као и у свим другим европским земљама спроводи у веома неизвесним околностима, указавши да су у првих шест месеци забележени знаци привредног опоравка, али да то није довољно.

У том периоду забежен је пораст БДП-а од 2,1 одсто у односу на исти период прошле године, раст извоза за 21 одсто, а увоза за два одсто, док је спољнотрговионски дефицит за петину мањи, навео је он.

Према његовим речима, за првих шест месеци дефицит је износио 98,7 милијарди динара, што је 17 одсто мање него у истом период лане, док су док су приход порасли за око седам одсто.

Министар је рекао и да је заустављен четворогодиссњи раст стопе незапослености у Србији. Према његовим речима, априлска анкета о радној снази показала је да је стопа незапослености била 24,1 одсто, што је за 1,4 процентна поена мање него пре годину дана.

Говорећи о мерама које прате ребаланс буџета, Динкић је навео да оне подразумевају окончање реструктурисања 179 предузећа, којих по акционом плану треба до краја године треба да буде испод 90.

Такође, донета је одлука да се повучемо из управљања у неким јавним предузећима или да уђемо у неки од модела мешовитог власништва, као и да се иде на мере за побољшање пословне климе, пре свега на измену Закона о планирању и изградњи и Закона о раду, истакао је министар.

Он је указао и на важност промене Закона о буџетском систему, који је увео нова правила за индексацију плата и пензија, као и увођење регистра запослених у јавном сектору, подсетивши да је до 30. септембра рок да сви који раде у јавном сектору буду евидентирани у бази података Управе за трезор.

Динкић је истакао да ће од јануара 2014. почети централизовани обрачун зарада, што би омогућило да се елеминишу неки можда непотребни трошкови који се сада не виде.