Динкић: Развојем ИТ индустрије Србија добија добар извозни производ

„Донели смо стратегију која ће омогућити да Србија буде најатрактивнија земља у региону за улагање у ИТ сектор и даћемо подршку да наши софтвераши што пре добију средства како би своје знање могли да наплате и како би Србија добила један добар извозни производ“, изјавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић који је данас у Хановеру на Сајму ЦЕБИТ представио Програм за развој ИТ индустрије који је Влада Србије јуче усвојила.

Министар Динкић је рекао да је Влада Србије у Хановеру пружила подршку српским компанијама које се боре да домаћи софтвер извезу на захтевна инострана тржишта.

„Индустрија информационих технолгија представља један од најважнијих приоритета укупне стратегије наше реиндустријализације и Хановер је био права прилика да тај програм промовишемо читавом свету“, казао је Динкић.

Министар финансија је објаснио да усвојени Програм подразумева да ће доприноси и порази на плате, за све
оне који раде у инудстрији софтвера и у „аутсорсингу“, од друге половине ове године, бити за трећину нижи него што су сада.

Како је навео министар Динкић, свим почетницима у ИТ сектору биће омогућена бесповратна средства за тзв. „стартапове“ уколико имају одговарајуће инвеститоре који желе да подрже развој тих компанија.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће у априлу у Србији бити одржана два велика скупа којима ће присуствовати неки од највећих инвеститора из САД из чувене Силиконске долине и из Западне Европе. Ове компаније ће домаћим инвеститорима и предузетницима из ИТ сектора предочити најновије моделе инвестирања и трендове који се тренуто дешавају у свету.

Свој долазак у Србију потврдио је и Бред Фелд, човек који је инвестирао у више од 100 компанија као пословни анђео, и у више од 400 компанија преко фондова, и који је светски број један у покретању бизниса у овој индустрији.

Агенција за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА) је по десети пут организовала наступ српских компанија на највећем светском сајму информационих и комуникационих технологија – ЦЕБИТ, на којем је од 2003. до 2011. године учествовало 79 компанија из наше земље.

На националном штанду Србије представило се седам домаћих компанија: 2D Soft, ASW, Belit, Comdata, Essential Dots, Htec i Omnicom Solutions.