Динкић разговарао са представницима Ексим банке о кредиту за изградњу аутопутева у Србији

Министар финансија и привреде Млађан Динкић састао се са потпредседником кинеске Ексим банке Лиу Лианге, од којег је, у име Владе Србије, затражио дугорочни кредит у износу до 850 милиона евра, по веома повољним условима, за изградњу аутопутева у Србији. Кредит би се користио за изградњу деоница аутопута Обреновац – Љиг на коридору 11 и аутопута Појате- Прељина (Моравски коридор), чиме би се убрзала изградња аутопута Београд – Чачак и стратешког троугла аутопутева у Централној Србији.

Уколико би овакав договор био направљен, уговор са банком и извођачима радова био би
потписан до краја године, са почетком радова 2013. године.

На састанку са представницима кинеске Ексим банке,
министар финансија и привреде Млађан Динкић истакао је да је
Влада Србије задовољна досадашњим током радова на изградњи моста
Земун –Борча. Он је нагласио да би
изградња ових аутопутева била значајна за велики број житеља Србије, јер су сви велики инвеститори своје производне капацитете до сада углавном лоцирали управо близу аутопута на коридору 10. Изградња нових аутопутева значајно би убрзала привредни развој и других региона кроз које ће пролазити.

Представници кинеске Ексим банке су истакли да је Србија једини стратешки партнер Кине у Централној и Источној Европи, и да су задовољни досадашњом сарадњом наших држава.
Они су нагласили да ће њихова банка бити врло ефикасна.

Подсећамо,
Влада Републике Србије и Владе Народне Републике Кине потписале су Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре августа 2009. године. Влада Србије, у августу 2012. именовала је министра финансија и привреде Млађана Динкића за председника српског дела мешовите међувладине комисије за трговину и економску сарадњу са Народном Републиком Кином.