Динкић: Приоритет владе је борба против незапослености

Министар финансија и привреде Млађан Динкић уручио је данас уговоре инвеститорима који су у 16. кругу јавног позива Програма за подстицај директним инвестицијама аплицирали за бесповратна средства.

Реч је о 11 домаћих и 11 страних компанија које ће у наредне три године отворити око 5.000 нових радних места и уложити око 120 милиона евра широм Србије.

“Приоритет Владе је борба против незапослености и привлачење инвестиција. Највећа инвестиција у овом кругу, ако занемаримо Геокс са којом смо већ прошле недеље потписали уговор, јесте инвестиција веома познате америчке компаније „Cooper Standard Automotive“
која ће у Сремској Митровици инвестирати више од 20 милиона евра и запослити 500 нових радника. Ради се о огромној компанији чији је годишњи промет 2,4 милијарде долара“, изјавио је Динкић и додао да је ово још један позитиван сигнал да наша аутомобилска индустрија наставља да се развија јако брзим темпом.

Он је изразио задовољство што се након покретања Фијатове производње новог модела у Крагујевцу, све више компанија из области ауто-компоненти интересују за производњу у Србији и додао да је сигуран да ће „Cooper Standard Automotive“ изазвати велику пажњу и других америчких инвеститора из области аутомобилске индустрије.

Министар Динкић је изјавио данас да се нада успешном завршетку тендера за приватизацију смедеревске Железаре и да ће њеним покретањем, уз производњу Фијата и производњу нових компанија које стижу у нашу земљу, Србија повећати извоз и индустријску производњу, и остварити раст бруто домаћег производа у износу од најмање 2 одсто у 2013. години.

Директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза (СИЕПА), Божидар Лаганин, рекао је да су у овом кругу одобрени пројекти у висини од 119 милиона евра, са роком реализације од три године, док је износ одабране помоћи око 32 милиона евра. Он је истакао да је од 2006 године, од када СИЕПА имплементира овај програм, објављено укупно 16 јавних позива и да је у
програму скоро 248 пројеката који су омогућили да се привуче укупно 1,4 милијарде евра инвестција и креира више од 45 хиљада директиних нових радних места.

Директор компаније Ленада Слободан Стефановић,
која планира да у Пироту инвестира око 2,5 милиона евра и отвори 143 нових радна места, изразио је захвалност Министарству финасија и привреде и СИЕПА-и што су у његовој компанији препознали квалитет и партнера за неку будућу сарадњу.