Динкић: Правићемо уштеде где год је неопходно

„Имамо раст свих прихода, међутим тај раст је мањи у односу на оно што смо очекивали у буџету. Први програм мера који смо предложили влади садржи уштеде на расходима у износу од око 32 милијарде динара и то је нешто што имамо намеру да усвојимо већ овог месеца“, изјавио је данас у Књажевцу министар финансија и привреде Млађан Динкић и навео да је то министарство почетком маја предложило Влади Србије програм штедње.

Динкић је објаснио да је ситуација у јавним финансијама таква да ће се фискална консолидација вршити у таласима и додао да ће мајски талас значити уштеду од 32 милијарде динара.

„Затим ћемо пратити шта се дешава током лета, ако буде било потребе, онда ћемо направити још један талас у септембру, дакле прилагођаваћемо се, колико прихода буде било, толико ћемо имати и расхода“, објаснио је министар Динкић.

Он је додао да је Трезор Министарства финансија већ добио снижене квоте за сва министарства која су обухваћена овим програмом штедње.

„Већ од маја ћемо почети да снижавамо дефицит и прилагодимо трошење постојећој количини новца. Колико се новца има, толико ћемо моћи да трошимо. Морају да се смање расходи, а с друге стране морамо да направимо једну равнотежу између мера штедње и потребе за развојем, јер Србија се налази у тешкој економској ситуацији“, објаснио је министар финансија и додао да ће уштеде бити направљене на ставкама које нису, како је рекао, најнеопходније.

Он је казао да цела влада и сва министарства морају да покажу солидарност и да се одрекну мање важних расхода, а да се задржи све што је витално за привреду и грађане.

„Ми разговарамо са ММФ, и ситуација је таква да ће у таласима морати да се врши фискална консолидација. Јер криза је у свим земљама у Европи, ако погледате податке, ретко која земља је уопште имала раст у првом кварталу, а Србија је једна међу њима. Међутим ми нисмо задовољни са растом БДП-а од свега 1,9 одсто у првом кварталу, иако је то много боље у односу на друге земље које су имале пад, укључујући и Француску и многе друге развијене земље“, рекао је Динкић и подвукао да се мора пронаћи равнотежа између потребних уштеда и развојних потреба државе.