Динкић: позив ЕБРД да се укључи у програм подршке српским малим и средњим предузећима

Министар финансија и привреде Млађан Динкић позвао је данас Европску банку за обнову и развој да се укључи у програм подршке српским малим и средњим предузећима.

Динкић је у Бечу разговарао са председником Европске банке за обнову и развој Сумом Чакрабартијем о могућностима да ЕБРД издвоји средства и помогне у експертизи у реализацији новог програма Владе Србије за подршку сектору малих и средњих предузећа.

„Разговарали смо да ЕБРД учествује у новом владином програму подршке малим и средњим предузећима. Најавио сам да ћемо, у правом кварталу, направити програм да предузећима из тог сектора, која су перспективна, имају тржиште и која могу много више да извезу, произведу и запосле људе, и да ћемо, као држава, дати учешће у инвестицијама, да привремено уђемо у мањинско власништво у тим предузећима са идејом да им на тај начин помогнемо. Замолио сам директора ЕБРД да и они уложе нека средства. Ми смо за ову годину одвојили око 10 милиона евра, али ЕБРД нам пре свега треба, да нам дају експертизу, односно да процес селекције буде независан, јер ЕБРД има велико искуство у таквим инвестицијама“, рекао је министар Динкић и додао да би у тај пројекат била укључена и Међународна финансијска
корпорација.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић говорио је данас у Бечу на панел дискусији на тему „Криза и одговор на њу“ у оквиру годишње Euromoney конференције. Говорећи у свом излагању о Србији, Динкић је казао да наша, мала земља мора применити флексибилне моделе привредног раста како би се решио проблем незапослености.

„Схватили смо да се досадашњи модели привредног раста који су важили за претходну деценију више не могу применити и ми сада трагамо за једним потпуно новим моделом, а то је флексибилност. Не желимо да зависимо само од једне стране. Иако нам је примарно тржиште ЕУ, ми смо свесни да у наредном периоду кључне инвестиције долазе са истока, с обзиром да је Европа у кризи и да нема довољно капитала ни за инвестиције унутар саме евро зоне. Зато смо ми и даље оријентисани за извоз на европска тржишта, али покушавамо да привучемо капитал из Русије, из Кине, Уједињених Арапских Емирата, Турске, јер то су земље које су сада у много већем успону него што је то евро зона“, оценио је министар Динкић.