Динкић посетио Лесковац

Министар финансија Млађан Динкић истакао је данас приликом посете Лесковцу поводом представљања сто дана рада Владе Србије да ће Влада ускоро размотрити начине заштите како текстилне индустрије, тако и пољопривредних производа који се узгајају у овом региону.

Динкић је током обиласка пластеника у Јабланичком округу најавио да ће држава размотрити мере увођења сезонских царинских стопа, као и појачање ванцаринске контроле како би заштитила пољопривредне произвођаче овог краја, али и истакао да је неопходно да сами произвођачи раде на осавремењавању.

Министар је приликом обиласка фабрике чарапа “Зеле Вељковић” навео да је најбоље решење за ову фабрику, која има проблем неликвидности и дуга од 20 милиона динара на име плата запослених и која послује са десет одсто капацитета, ослобађање дугова кроз конверзију власништва, а затим и проналажење партнера за приватизацију. Власничком трансформацијом и уз помоћ државе ова фабрика стекла би могућност обнове сарадње са партнерима из Немачке и Италије који као услов постављају поштовање договорених рокова.

Он је током разговора са привредницима у регионалној Привредној комори Лесковац нагласио да ће за Владу, после фазе доношења закона, уследити фокусирање на индустријске гране, посебно на текстилну индустрију и индустрију коже и обуће. Према његовим речима, планирано је да се у оквиру Фонда за развој направи подрачун као посебан фонд за развој неразвијених области, као и да се преко Гаранцијског фонда издваја до 80 одсто за неразвијено подручје.

“Југ Србије може да се развије преко текстилне индустрије и ја ћу то поручити Влади Србије, истакао је министар Динкић.