Динкић: Покретање производње и запошљавање су прави одговор на кризу

„Покретање производње и ново запошљавање су једини и прави одговор на кризу, а део тог одговора се налази данас у Јагодини – инвестиција од 60 милиона евра и 300 нових радних места“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић где је са директором компаније Вибак Патрицијом Масинијем потписао Уговор подстицају директних инвестиција и отварању 300 нових радних места.

Италијанска компанија Вибак крајем јула започеће изградњу фабрике на 40.000 квадратних метара за производњу лепљиве траке и фолија, а радове ће изводити домаће грађевинске фирме. Реч је о капитално интезивној инвестицији чији производи ће стизати до купаца из бивших совјетских република, затим Русије, САД, Канаде и ЕУ.

„Најважније је што ће 300 људи добити посао и то је добра вест за све оне који немају посао у Јагодини, а оно што је добра вест за Србију јесте да ће извоз из ове фабрике износити око 150 милиона евра годишње“, истакао је министар Динкић и изразио уверење да ће Јагодинци бити поносни на нову фабрику.

Динкић је позвао градоначелнике и председнике општина да следе пример Јагодине и потруде се да своје општине представе потенцијалним инвеститорима на прави начин.

„Инвеститори неће сами доћи, нити се они чекају. Мора се ићи ка њима, мора им се објаснити које су то повољности које нуди град или општина, шта је то што нуди држава“, рекао је Динкић и навео пример јагодинског лидера Драгана Марковића који је у неколико последњих година више пута водио привреднике у иностранство и повезивао их са потенцијалним улагачима.

Групација „Вибак“ основана је 1968. године у Италији као породична компанија, послује без прекида од оснивања и представља једног од водећих светских произвођача лепљивих трака и полиприполенских фолија.

Данас, Групацију „Вибак“ чини пет производних једнинца које се налазе у Италији (у месту Тицинето, регија Пиемонте, где је и административно седиште Групације, местима Лаквила и Потенза,
где се производи
лепљива трака и местима Винци и Термоли, где се производи BOPP фолија), као и у
Канади (Монтреал). Групација запошљава преко 700 радника и у 2012. години је имала пословне приходе у висини од 217 милиона евра.

Тренутни укупни производни капацитет лепљиве траке износи око 1,64 милиона квадратних метара годишње. Производни капацитет BOPP фолије износи 95.000 тона годишње.

Пројекат у Србији ће, према обиму инвестиције и стратешком значају представљати стожер будућег развоја целе групације. Укупна инвестиција износиће 60 милиона евра, и то 14 милиона евра у изградњу објеката
и 45 милона евра у опрему за производњу (седам комплетних производних линија – две за производњу лепљиве траке MASKING, једну за производњу лепљиве траке HM, две за производњу фолије BOPP и две за акрил). Привредном друштву Вибак Балкани д.о.о. одобрена је додела бесповратних средстава у износу од 20% од вредности улагања. Пословним планом је предвиђено да производња отпочне током 2014. године.