Динкић: Подржаћемо свакога ко инвестира, запошљава и извози

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће држава подржати све компаније које у Србији инвестирају, отварају нова радна места и производе за извоз.

Динкић је у Сенти обишао фабрику компаније ЈТИ поводом пуштања у рад нове машине за сушење дувана која је део овогодишњег улагања од 40 милиона долара. Компанија ЈТИ је у Србији у последњих 6 година инвестирала укупно 140 милиона долара.

„Шест стотина људи овде има сигурне плате или сигурне приходе, уколико се ради о кооперантима, и циљ треба да буде да ове инвестиције прати и додатно запошљавање.Ту смо да подржимо свакога у Србији ко инвестира, ко запошљава људе и посебно уколико производи робу која може да се извезе“, рекао је министар Динкић.

Он је навео да компанија ЈТИ у 2013. години планира да извезе из Србије робу у вредности од 35 милиона евра, три пута више него ове године, и додао да у томе главну улогу играју пољопривредни произвођачи дувана.

„Наш задатак је да у наредном периоду обезбедимо наводњавање њива произвођача дувана и свих других пољопривредних газдинстава што би повећало њихове приносе од 2 до 3 пута“, казао је министар Динкић.

Пуштању у рад нове машине за сушење дувана присуствовали су министар саветник Амбасаде Јапана Казуаки Камеда и председник општине Сента Рудолф Цегледи.

ЈТИ је највећи произвођач дувана у Србији и из године у годину повећава производњу дувана. ЈТИ запошљава 320 радника у Сенти и Београду, сарађује са око 600 произвођача дувана и сезонских радника.

Нова машина део је овогодишњих улагања компаније ЈТИ у Србији у износу од 40 милиона долара. Од преузимања Дуванске индустрије Сента до данас, ЈТИ је уложио више од 140 милиона долара у Србији, модернизовао фабричка постројења, покренуо производњу цигарета и започео извоз у Црну Гору, Босну и Херцеговину, Македонију, Хрватску и Албанију, као и извоз дувана у Европску унију.