Динкић: “Оптимиста сам, сложили смо се са ММФ-ом око многих питања”

“Влада Србије задовољна је разговорима са ММФ-ом, јер смо се сложили око многих питања, што нам даје основу за оптимизам. Оно око чега се нисмо сложили не даје основа за песимизам. Неки од предлога ММФ-а били су конструктивни и биће уграђени у амандмане на предлог буџета за 2013. годину”, рекао је министар финансија и привреде Млађан Динкић, након седнице Владе Србије.

Министар је указао да је фискална консолидација већ почела да даје резултате, у шта се уверио и ММФ. Он је рекао да ће разговори Владе Србије са ММФ-ом о склапању новог аранжмана бити настављени на пролеће.

“Уколико споразум са ММФ буде склопљен биће реч о аранжману из предострожности на рок од 3 године”, рекао је Динкић.

Он је рекао да је један од предлога ММФ-а био да се укину трансфери градовима и општинама, јер, како сматра ова финансијска институција, они имају превише новца, запослили су више људи него што би требало и пробили масу плата.

“Иако је њихов аргумент на месту, метод није добар. Не можемо линеарно да кажњавамо све градове и општине. Наш предлог је да направимо закон, по коме ће онима који суодговорни за ненаменско трошење средстава трансфери бити укинути, а остаће онима који новац троше на капиталне инвестиције и побољшање стандарда грађана. ММФ је тражио и да се укине посебна месечна накнада за запослене у МУП-у. И овај предлог је одбијен”, каже Динкић. Он је истакао да ће се прво сачекати коначни резултати буџета за 2012. годину, јер је то једина реална основа за оцену буџета за 2013. годину.

Динкић је рекао да ће порески приходи бити већи за 6 милијарди динара него што смо предвидели. “То је дало основ да поднесемо амандмане на Предлог закона о буџету за 2013. којима се пројекција пореских прихода подиже до 10 милијарди динара, али смо смањили очекивања када је реч о непореским приходима за 9 милијарди, јер нека јавна предузећа неће остварити планирану добит”, рекао је Динкић.

“Сада је јасно да буџетски дефицит у овој години ипак неће бити 7 одсто БДП, већ 6 одсто БДП. То је један од резултата мера фискалне консолидације у последњем кварталу ове године”, рекао је министар.

Према његовим речима, програм консолидације државних финансија и рад на опоравку економије наставља се без непредвиђених препрека. Министар је објаснио да најновији подаци показују да је боље стање у буџету него што је било предвиђено ребалансом. Министар је нагласио да ће, због спровођења програма фискалне консолидације, Србија ове године имати најмање 20 милијарди динара мањи буџетски дефицит од оног који је предвиђен ребалансом буџета.

Влада Србије усвојила је данас и предлог Закона о јавним предузећима, којим се предвиђа пофесионализација њиховог управљања, као и да се директори бирају на јавним конкурсима. Динкић је истакао да се ради о системском закону, који је усвојен у предложеном облику. Предлог закона предвиђа, између осталог, да јавним предузећима управљају професионалци, који неће моћи да буду чланови органа политичких странака. Битна новина је и да се смањује број чланова надзорног одбора. До сада су јавна предузећа имала од 10 до 15 чланова у управним одборима.

“Ми смо сада ограничили да највећи број чланова у надзорним одборима у локалним самоуправама буде 3, а у републици 5, од којих један мора да буде независта н стручњак, који није члан ниједне странке”, истакао је министар. Уколико се за руководећа места кандидују функционери странака, ту функцију мораће да замрзну, ако буду изабрани за директоре. Предлог закона предвиђа укидање управних одбора јавних предузећа, јер се држава повлачи из управљања и преузима надзорну улогу.