Динкић: Од јануара нове инвестиције у Петрохемији

„Од јануара са Нафтном индустријом Србије покрећемо заједничку инвестицију у Петрохемији. НИС ће инвестирати 20 милиона евра, Република Србија додатних 40 милиона евра, а завршетак нове инвестиције очекујемо средином 2014. године када ће Петрохемија изаћи из процеса реструктуирања и бити профитабилна компанија“, изјавио је данас у Панчеву министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Динкић је са генералним директором НИС-а Кирилом Кравченком посетио реконструисани погон за производњу полиетилена високе густине (ПЕВГ) у Петрохемији.

Динкић је навео да је реконструкција овог погона прва фаза програма ревитализације Петрохемије, а да ће Влада Србије у сарадњи са НИС-ом од јануара кренути у другу фазу инвестиционог циклуса вредног 60 милиона евра и који ће бити завршен у року од две године.

„Петрохемија је један од највећих српских извозника, али ова опрема није дуго модернизована и због тога је Петрохемија све ово време правила губитке. Желимо да потпуно елиминишемо губитке и да се инсталира потпуно нова опрема, омогући повећање капацитета, да та опрема обезбеди и потпуну заштиту животне средине у Панчеву, што је јако важно, а затим да од средине 2014. године, Петрохемија не буде више у реструктуирању него да буде самоодржива компанија која извози више стотина милиона евра у иностранство и истовремено остварује профит“, изјавио је министар Динкић.

Он се захвалио инжењерима и грађевинарима који су у рекордном року од три месеца успели да реализују прву фазу инвестиција у Петрохемији.

Укупна сума инвестиција за модернизацију погона ПЕВГ износила је 6,1 милион евра, од чега је 2,5 милиона евра утрошено за извођење радова, а 3,6 милиона је инвестирано у куповину модерне технолошке опреме. Средства за обављање радова на модернизацији погона обезбеђена су из новчаног тока ХИП «Петрохемије», уз потпуну подршку државе и представника НИС-а, који су компанији-партнеру пружили логистичку и консултациону помоћ на овом пројекту.

Производни капацитет погона након ове инвестиције повећан је са 70 на 90 хиљада тона ПЕВГ-а годишње. Очекује се да ће ова инвестиција поправити финансијски резултат компаније у значајној мери и као таква представља значајан корак у оздрављењу овог предузећа. Као додатни позитивни ефекат због почетка рада погона ПЕВГ са повећаним капацитетом може се сматрати
и то што се овим повећава капацитет фабрике етилена али исто тако омогућава обнављање производње у фабрици «Панонијапласт»,
у којој је обустављена производња још 2009. године.