Динкић: Од 2014. порези и доприноси само на један рачун

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да ће од почетка наредне године привреда уплаћивати порезе и доприносе на само један рачун, уместо садашњих 50, и да ће то значајно допринети њеном растерећењу.

Динкић је на данашњем скупу у организацији Националне алијансе за локални економски развој (NALED) навео да од 1. октобра ове године креће пилот пројекат за један уплатни рачун, а од 1. јануара 2014. године почеће пуна примена тог прописа за све.

Како је прецизирао, у просеку фирме сада порезе и доприносе уплаћују на 50 рачуна, и подносе 20 извештаја месечно, што ће од почетка наредне године бити замењено једним рачуном и једним обрасцем за извештавање.

Динкић је подсетио и да ће од 1. јула следеће године бити уведена обавеза електронске пријаве пореза за све, чиме ће бити укинуто пет милиона разлицитих образаца који се и сада користе у комуникацији привреде и пореске управе.

Он је најавио да ће ове недеље бити донета одлука о оснивању Канцеларије за брзе одговоре која ће пре свега бити усмерена на скраћивање рокова за одобравање грађевинских дозвола, као и процедуре везане за катастар.

„Као што знате, ја сам јавно позвао и NALED, USAID
и друге да дају предлог таквог закона и колико сам обавештен он је у изради, желимо да нам привреда да предлог Закона о планирању и изградњи који би био дебирократизован и имао једноставне процедуре. Надам се да бисмо могли да га добијемо у радној верзији до овог лета, да бисмо га што пре усвајали“, рекао је Динкић.

Како је навео, он у тој области може да да само политичку подршку јер она није у његовом ресору, а исто се односи и на Закон о раду, који ће бити једна од тема у мајским разговорима српских власти са Међународним монетарним фондом, као једна од средњорочних структурних реформи ради веће флексибилности на тржишту рада.

ИЗВОР ТАНЈУГ