Динкић: Немачка је највећи привредни партнер Србије

Премијер Србије Ивица Дачић и министар финансија и привреде Млађан Динкић састали су се у Берлину са представницима немачких компанија које су инвестирале у Србији, као и са онима који су заинтересовани да улажу у нашу земљу.

Међу њима највише је било улагача из области фармацеутске индустрије, трговине, финансијског сектора и аутомобилске индустрије.

Министар Динкић представио је немачким привредницима инвестициону климу у Србији, као и могућности и подстицаје које држава даје за нове инвестиције.

Динкић је рекао да у Србији тренутно ради око 40 немачких производних компанија и подсетио да је Немачка један од наших највећих привредних партнера. Он је оценио да је досадашња билатерална економска сарадња била на завидном нивоу и додао да има простора за њено даље унапређење.

Динкић је позвао заинтересоване немачке фирме да улажу у Србију нагласивши да су све компаније које су спремне да отварају производне погоне и нова радна места у Србији добродошле.

Србија је земља са великим бројем немачких инвестиција и према немачким истраживањима, 90 одсто оних који инвестирају у Србији, а долазе из Немачке, изјаснило се да су задовољни условима и да би поново инвестирали.

Немачке инвестиције у производне делатности запослиле су више од 16.000 људи, док све немачке компаније у Србији запошљавају око 20.000 радника. Најпознатије међу њима су Simens, Bosch, Henkel, Stada, Norma, Falke, Gramer, Panasonic, Leoni, Draexlmaier и друге.