Динкић најавио програм кредитирања малих предузећа

Министар финансија у Влади Републике Србије Млађан Динкић најавио је данас да ће Влада Србије у наредних неколико месеци припремити програм кредитирања малих предузећа и самосталних занатских радњи како би се повећала запосленост у Србији.

Динкић је отварајући специјализоване јесење сајмове на Новосадском сајму рекао да Србији у садашњем систему финансирања инвестиција недостају микрокредити. Он је оценио да је за пораст запослености у Србији неопходно пронаћи начин да се под повољним условима кредитирају најмања, мала и средња предузећа, јер је то био основни покретач запослености у свим земљама у транзицији.

Министар финансија је навео да су досадашња искуства показала да крупне инвестиције и улагања мултинационалних компанија омогућавају раст бруто домаћег производа и других економских параметара, али не доводе и до раста запослености. Уз подсећање да је ове године у Србији директно уложено око четири милијарде евра, Динкић је рекао да би то требало одржати и у 2007. години, али и подстаћи приватнике да улажу у Србију.

Такође, он је најавио даље смањење пореза на плате и наставак подстицања гринфилд инвестиција, које ће Влада Србије субвенционисати са 2.000 до 10.000 евра за свако новоотворено радно место.

На Новосадском сајму отворено је више јесењих специјализованих сајмова, на којима излаже 160 домаћих и страних излагача. На овој манифестацији, која ће трајати до 10. новембра, одржавају се сајмови финансија, информатике, логистике, предузетништва, електронике, телекомуникација и енергетике и, први пут, сајам инвестиција.