Динкић најавио нове кредите ЕИБ и ЕБРД

Министар финансија Србије Младјан Динкић рекао је, у телефонској изјави агенцији Бета, да је са Европском инвестиционом банком (ЕИБ) у суботу у Лондону договорено да у наредна два месеца буду потписани пројекти вредни 190 милиона евра.

„Већ у мају биће потписани уговори за кредитирање изградње аутопута Београд-Нови Сад у вредности 110 милиона и пројекте побољшања водоснабдевања у Новом Саду и Нишу. До краја јуна биће закључен уговор о кредитирању малих и средњих предузећа у вредности од 45 милиона евра“, навео је Динкић.

Динкић, који се налази у Лондону, на 13. годишњој скупстини Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), рекао је да ће пословне банке преко којих ће ићи ти кредити додати ЕБРД још 45 милиона својих средстава.

Он је навео да је разговарао и са председником ЕБРД Жаном Лемијером о пројектима те финансијске институције у Србији, истичући да ће ЕБРД и ове године значјано помоћи српску привреду.

Пре свега то су кофинасирање аутопута Београд-Нови Сад са 70 милионаевра и пројекат улагања у приватне српске компаније, навео је Динкић, перецизрајући да ће та институција са 22 милиона евра помоћи Хемфарму да изгради фабрику у Русији. Према његовим речима,међу пројектима ЕБРД су и унапређење система контроле ваздушног саобраћаја за шта ће бити издвојено 70 милиона евра. ЕБРД ће, како је истакао, бити активна у анимирању „гринфилд“(греенфиелд) инвестиција, а планира и да инвестира у докапитализацију појединих банака у Србији и обезбеди линије за подстицање 18 приватних предузећа.

Динкић је најавио да ће делегација Владе Србије у недељу банкарима и инвеститорима представити своју политику и истакао да ће се сусрести и са инвестиционим банкарима, а у организацији куће Джеј-Пи Морган.

Динкић ће се у недељу састати и са представницима Нордик инвестмент банке (Нордиц Инвестмент Банк) и Сити груп (ЦИТИ ГРОУП) од чега, како је рекао, много очекује.

Годишња скупштина ЕБРД траје до понедељка 19. априла.