Динкић: Мере усаглашене, програм је баланс између штедње у јавном сектору и подстицања развоја привреде

„Данас су усаглашени сви елементи нашег програма који је баланс између штедње у јавном сектору и подстицања развоја и привреде у приватном сектору. Имамо апсолутни консензус у владајућој коалицији о антикризним мерама“, изјавио је данас у Чачку министар финансија и привреде Млађан Динкић. Он је рекао да ће у недељу, на састанку у влади, бити усаглашени поједини елементи око структуре расхода и нагласио да се не доводи у питање да ће буџетски дефицит бити ограничен на 4,7 одсто БДП-а на републичком нивоу.

Министар Динкић је најавио да ће влада следеће недеље разговарати и са синдикатима и представницима послодаваца како би се постигао општи консензус у друштву око мера које ће бити предузете.

„Србији је потребан бржи привредни раст од ових 2 до 3 одсто колико ћемо имати ове године, како би грађани то могли да осете у свом новчанику. Дакле, ми морамо да покрећемо производњу, да инвестирамо, и да смањимо бирократију да би они који инвестирају, а којима не треба помоћ државе, лакше могли да уложе свој новац и запосле људе“, истакао је Динкић.

Министар Динкић је објаснио да ће јавни сектор у наредном периоду морати да штеди и нагласио да се подстицај мора дати производњи и приватном сектору.

„Смањићемо укупне расходе за 40 милијарди динара. Неће бити смањивања плата и пензија, али ће њихов раст бити ограничен са могућностима буџета у наредних годину и по дана“, изјавио је Динкић и додао да је на састанку са коалиционим партнерима у влади договорено да се изради посебан акциони план како би се на јесен донели закони који ће омогућити рационализацију броја запослених у јавном сектору, како у републичкој, тако и у локалној администрацији које су, како је оценио, предимензиониране.

„Направићемо анализу, а на јесен изаћи са програмом за рационализацију броја запослених у јавном сектору који треба да се усклади са реалним могућностима привреде, јер је привреда та која на својим леђима носи све људе у администрацији“, казао је министар Динкић.

Он је навео да је договорено да се под хитно изврше све структурне реформе.

„Подстицаћемо само оне који могу да производе, да улажу и запосле људе, а не желимо више да трошимо новац на губиташе и на непродуктивне активности“, најавио је министар финансија и привреде.

Динкић је најавио и измену два системска закона, Закона о планирању и изградњи и Закона о раду.

„Желимо да уклонимо све бирократске препреке за издавање грађевинских дозвола и процедуре у вези са трансфером земљишта. Закон о раду мора бити што флексибилнији, односно да људи у запослени у јавном сектору имају исти третман као и запослени у приватном сектору“, објаснио је министар Динкић и додао да сви који добро раде треба да буду награђени, а у супротном отпуштени, те да се мора направити систем који ће гарантовати равноправан третман свих грађана Србије, било да раде у јавном или приватном сектору.