Динкић: JAT добија стратешког партнера, одобрено 400 милиона долара за развој српске пољопривреде

Меморандум о разумевању о стратешком партнерству између компанија Етихад из Уједињених Арапских Емирата и домаћег авио превозника ЈАТ требало би да буде потписан средином априла у Београду, најавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић који борави у радној посети Абу Дабију. Динкић је потврдио и да је Развојни фонд Абу Дабија одобрио Србији 400 милиона долара за развој српске пољопривреде. Половина ових средстава биће искоришћена за изградњу канала за наводњавање на територији читаве Србиjе, а друга половина за повољне дугорочне кредите пољопривредницима за набавку опреме.

Министар Динкић је данашњи састанак са представницима компаније Етихад оценио изузетно успешним и додао да се разговарало о стратешким правцима и детаљима будуће сарадње ЈАТ-а и Етихада.

„Желимо да ЈАТ постане профитабилна компанија и понос Србије. Уверен сам да ће Етихад бити идеалан партнер за нашу националну авио компанију. Договорили смо се да већ средином априла њихов менаџмент дође у Београд. Они већ од почетка априла крећу са детаљном анализом пословања ЈАТ-а. Верујем да ћемо већ средином априла имати добре вести и да ћемо у наредна два месеца завршити све договоре о стратешком партнерству ЈАТ-а и Етихада“, изјавио је Динкић.

Комерцијална сарадња ЈАТ-а и Етихада подразумева увођење свакодневних летова на линији Београд-Абу Даби од средине године, као и отварање линије у сарадњи са Ер Берлин на релацији Београд-Берлин-Чикаго и још три дестинације за Сједињене Америчке Државе.

Партнерство ЈАТ-а и Етихада подразумева и комплетну модернизацију ЈАТ-ове флоте, односно набавку нових авиона, на основу чега би Етихад могао да преузме 49 одсто власништва у ЈАТ-у и закључи дугорочни уговор о управљању компанијом. То би обезбедило да ЈАТ постане део алијансе Етихада и омогућило би профитабилно пословање наше националне авио компаније у будућности. Етихад је изразио спремност да одмах помогне ЈАТ-у у лизингу 4 нова авиона који су потребни већ од јуна због почетка туристичке сезоне.

Етихад располаже са флотом од 72 савремена авиона. Прошле године ова компанија остварила је приход од 4,8 милијарди долара, а поседује мањинско власништво и право управљања у немачком Ер Берлин, ирском Ер Лингус, Вирџин Аустралија и Ер Сејшели.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић потврдио је и да је Борд директора Развојног фонда Абу Дабија одобрио 400 милиона долара, од чега ће половина бити намењена развоју мреже за наводњавање на територији читаве Србиjе, а други део ће у другој половини године бити на располагању српским пољопривредницима у виду врло повољних кредита за набавку опреме и механизације.

Уговор о одобравању ових средстава биће потписан током маја, а у Скупштини Србије ће бити ратификован у јуну како би средства била на располагању пољопривредницима у другој половини ове године.

„Имамо сјајне вести. Развојни фонд Абу Дабија нам је одобрио 400 милиона за пољопривреду. Та средства ће бити уложена у мрежу канала за наводњавање и одводњавање у читавој земљи, а други део ће бити намењен за одобравање дугорочних повољних кредита за пољопривреднике, индивидуалне произвођаче који ће моћи да купе опрему и повећају продуктивност и да добију услове какве никад не би могли да добију од банака“, објаснио је Динкић. Он је казао да, имајући у виду да је ова кредитна линија већ одобрена, Србија ће већ овог пролећа кренути са радовима на изградњи мреже канала за наводњавање, а кредитна линија за пољопривреднике биће доступна у другој половини године.

Циљ Владе Србије је да у кратом року стави под систем наводњавања најмање 100.000 хектара како домаћа пољопривредна производња не би зависила од суша и поплава.

„Корист од овога ће имати сви пољопривредници у Србији, јер ћемо направити јавну мрежу за наводњавање, а обезбедићемо и електрификацију њива како би само наводњавање било јефтиније. Они који се не баве ратарством, моћи ће да купе нову опрему“, истакао је Динкић.

Директор Развојног фонда Абу Дабија Мохамед Саиф Ал Суваид истакао је да је изузетно задовољан данашњим састанком са министром Динкићем и његовим сарадницима и да је данашња одлука о финансијској подршци српској пољопривреди резултат успешне сарадње у протеклих неколико месеци.

„Наш борд дирктора је одобрио 400 милиона долара Србији. Ми са вашом земљом имамо одличне односе и данашњи договор је један од темеља будуће успешне сарадње“, изјавио је Мохамед Саиф Ал Суваид.

Динкић ће се током наредних дана састати и са представницима компанија Mubadala Aerospace и Mubadala ATIC .