Динкић: Италија главно извозно тржиште

„Италија је један од најважнијих политичких и економских партнера Србије. Тренутно у Србији ради 500 италијанских компанија које запошљавају више од 20.000 људи. У Србији је покренута и највећа инвестиција Фијата, који је заједно са Владом Србије уложио више од 1,2 милијарде евра и то је позив и вама који нисте још улагали у нашој земљи да дођете и искористите погодности које нуди наша влада“, изјавио је на скупу привредника Србије и Италије у Београду министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Он је изјавио да ће ове године Италија бити наше главно извозно тржиште и додао да ће обрт италијанских компанија у Србији у 2013. години износити четири милијарде евра – двоструко више него прошле године.

Он је позвао италијанске привреднике да улажу у Србији, пре свега, у области енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Укупна робна размена Србије и Италије прошле године била је око 2,4 милијарде евра, од чега је извоз из Италије у Србију био 1,4 милијарде, а извоз из Србије на италијанско тржиште 930 милиона евра. Италија је била на другом месту на листи спољнотрговинских партнера Србије, а на трећем по извозу из Србије.

У прва два месеца 2013. Србија има суфицит у размени са Италијом, а Динкић је рекао да очекује да ће се то одржати до краја године, или ће бар бити уравнотежена трговинска размена.

Он је подсетио да су до сада италијанске компаније у Србији највише улагале у аутоиндустрију, где предњачи „Фијат“, затим у текстилну, прехрамбену и индустрију намештаја, као и у финансијски сектор.

„Србија је спремна на све моделе инвестирања италијанских компанија“, рекао је Динкић и истакао да Србија даје подстицаје инвеститорима и има квалификоване раднике и једина је земља у Европи која има споразуме о слободној трговини са Руском Федерацијом, Белорусијом и Казахстаном, ЕУ, Турском, ЦЕФТОМ и ЕФТОМ, што је тржиште са више од милијарду становника.

„Приоритети у енрегетском сектору биће улагања у гасовод Јужни ток, чија је вредност у Србији 1,7 милијарди евра, али и у обновљиве изворе енергије, затим у аутопутеве, водопривреду и пољопривреду“, навео је Динкић и додао да привредници треба да укажу шта им смета у бирократским процедурама да брже реализују своје инвестиције.

Амбасадор Италије у Србији Армандо Варикио је рекао да Италија има интерес да се Србија економски развија и интегрише у ЕУ, јер је фактор стабилности у региону. Додао је да верује да је Србија на добром пути да то оствари.

„Економска сарадња Србије и Италије је важна за Италију јер то јача њен привредни систем и отвара приступ за велика тржишта Русије и Турске“, нагласио је Варикио.