Динкић: ИТ индустрија ће попут аутомобилске бити генератор српског извоза

„Желимо да од ИТ индустрије направимо најважнију грану индустрије, као што смо то урадили и са аутомобилском пре пет година, која је сада највећи српски извозник“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић приликом посете компанији „Преловац медиа“ са којом је потписао Меморандум о разумевању у области ИТ предузетништва.

„Ова компанија је прошле године зарадила милион долара, а ове године очекују приходе од два милиона долара. Почели су да раде пре годину и по дана у само 20 квадрата са свега 4 радника, а сада овде у простору од 500 квадрата ради 40 радника и ми као Влада Србије желимо да помогнемо да оваквих компанија буде још више“, истакао је министар Динкић.

Динкић је рекао да је јуче објављен јавни позив за „ИТ стартапове“ који предвиђа финансијске подстицаје предузећима у износу до 25.000 евра.

„Ове године смо кренули активно да подржавамо индустрију информационих технологија и желимо да помогнемо онима који су почетници и који немају довољно новца да направе први корак. Конкурс је отворен јуче и трајаће до средине новембра. Битно је истаћи да услов да нека компанија добије ова средства, јесте да има подршку неке друге компаније која ће обезбедити половину новца за пројекат“, објаснио је министар Динкић.

Динкић је рекао да ће Министарство финансија и привреде активно водити разговоре у наредном периоду са представницима приватног сектора о модалитетима подршке предузетницима у ИТ области.

„Због тога смо данас потписали и један Меморандум о разумевању са компанијом „Преловац Медиа“ у области ИТ предузетништва, да они пронађу младе који су креативни, и да евентуално укажу како да се промени регулатива која би олакшала развој ИТ сектора који ће бити генератор извоза Србије“, навео је министар финансија.

Динкић је поручио младима да се определе за техничке факултете, јер је то, како је оценио, сигуран пут да дођу до добро плаћеног посла.

„Наша деца имају таленат и то треба искористити. Просечна плата у овој компанији је 1400 долара. Сви они који после школе размишљају о томе да почну да раде у државном сектору, нека размисле два пута, јер плате које ће добити у оваквим компанијама су далеко веће од оних које може држава да им приушти, јер ће држава морати да штеди у наредном периоду и управо су приватни предузетници ти који треба да вуку Србију напред“, казао је Динкић.

Више детаља о Програму на: StartapSrbija.rs