Динкић: Идуће године преокрет у јавним финансијама

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће преокрет који се у наредној години очекује у јавним финансијама, расту извоза и економски раст од 2014, условити раст запослености и благо повећање животног стандарда.

Динкић је на скупу у организацији Научног друштва економиста рекао да је највећи изазов економске политике за наредну годину како истовремено преполовити буџетски дефицит и зауставити раст јавног дуга, а повећати запосленост.

Према његовим речима, то није могуће остварити у исто време због чега је приоритет да се стабилизују јавне финансије, што је најлакши део посла.

Како је нагласио, после тога следи завршетак реструктурирања државних предузећа, прелом у расту извоза и спровођење структурних реформи ради дугурочне стабилизације.

Динкић је нагласио да ће кључни преокрет у 2013. бити повећање извоза пошто ће се први пут видети ефекти средњорочних инвестиција у аутомобилској индустрији и друге гране.

Министар је навео да се у наредној години очекује раст извоза од 2,2 милијарде евра – на 10,8 миљарди евра.

Динкић је прецизирао да ће таквом расту допринети увећање извоза Фијата од 1,6 милијарди евра, као и Рафинерија нафте у Панчеву од 600 милиона евра.

Он је напоменуо да у такав раст извоза нису рачунали ефекти покретања Железаре Смедерево и пољопривредне сезоне, услед чега би експорт Србије у идућој години могао да порасте и више.

„Велики смо оптимисти за извоз у 2013. години и на томе базирамо кључ наше стратегије за будућност“, рекао је министар.

Говорећи о другим мерама владе он је подсетио на мере за јачање ликвидности домаће привреде, као и на капиталне инвестиције.

Као највежније мнере за повећање ликвидности, он је навео усвајање закона о ограничању рокова плаћања и закона о условној пореској амнестији, наставак субвенционисања кредита за ликвидност од око милијарду евра у 2013, а са Европском инвестиционом банком преговара се о кредитној линији од 500 милиона евра.

Динкић је најавио и инвестиције у капиталне области, као што су саобраћај, енергетика, али и пољопривредна инфраструктура, посебно улагања у чишћење и изградњу система за наводњавање.

Један од најделикатнијих и најважнијих послова биће и завршетак реструктурирања државних предузећа, што треба обавити у наредних годину и по дана, навео је Динкић.

Он је најавио и корениту реформу финансирања у здравству, као и у пензионом систему која неће значити померање старосне границе за одлазак у пензију током мандата ове владе, али ће се дестимулисати превремено пензионисање, а стимулисати одлазак у пензију после рока.