Динкић: Горење један од највећих извозника у Србији

„Горење је један од највећих извозника у Србији. Извозе робу у вредности од 150 милиона евра и управо је то оно што Влада Србије жели да подстакне у наредном периоду – што више извоза и што више запошљавања. Ја ћу као министар финансија и привреде бити задовољан када у овој фабрици буде радило најмање 700 људи“, изјавио је данас у Зајечару министар финансија и привреде Млађан Динкић, где је посетио соларну електрану, прву коју је компанија Горење изградила у кругу своје фабрике и из које ће струју моћи да користи око 60 домаћинстава.

Министар Динкић је казао да Горење има три фабрике у три региона, да шири своје активности и тиме показује да је друштвено одговорна компанија. Он је рекао да Горење и други инвеститори који шире своје капацитете могу очекивати подршку Владе Србије.

„Имаћете подршку да повећате производњу и капацитете, као што је то већ урађено у Старој Пазови и Ваљеву, да учинимо да и у Зајечару ради много више људи и да се и из овог града још више извози“, поручио је Динкић.

У Горењу у Зајечару запослено је 120 радника на производњи веш машина. Годишњи извоз из зајечарске фабрике Горење износи око 20 милиона евра.

Динкић је оценио да ће изградња соларне електране у кругу фабрике Горење повећати потенцијал снабдевања електричном енергијом.

Електрана је састављена из 928 соларних панела, који дају укупну снагу 222 kW. Очекује се да ће годишње производити 258 MWh електричне енергије, што треба да задовољи потребу за снабдевањем око 60 домаћинстава.