Динкић: Фокус на привреду, јавни сектор да штеди

„Морамо имати мере које подстичу производњу, привреду и које убрзавају раст БДП, али које значе и штедњу у јавном сектору. Јавни сектор мора да штеди да би се привреда развијала и да би се људи запошљавали. Неће бити смањивања плата и пензија, терет ће поднети администрација и запослени у јавним предузећима, а највећи терет они који праве губитке“, изјавио је данас у Зајечару министар финансија и привреде Млађан Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић казао је да је јуче из тог министарства свим члановима владе упућен предлог структурних реформи у јавном сектору, као и предлог мера за заустављање дефицита.

„Оно што је извесно, јесте да ћемо врло брзо доћи до консензуса, не само у Влади Србије, већ ћемо тражити консензус у читавој јавности и у разговорима са синдикатима и послодавцима и са Фискалним саветом“, рекао је Динкић и додао да је план да се до краја јуна уђе у скупштину са усвојеним програмом мера и да се изгласају одређени закони који ће подржати тај програм.

„Неће бити смањивања плата и пензија, највећи терет ће поднети администрација и запослени у ЈП, а највећи терет они који праве губитке, јер они не могу имати исте плате као што их имају сада. С друге стране наставници, лекари, војска, полиција апсолутно ће имати бољи положај него државна администрација и јавна предузећа у којима су плате 20 одсто веће него у приватном сектору, то је неодржива ситуација“, оценио је Динкић и додао да се фокус мора ставити на производњу, инвестиције и запошљавање како би се повећао бруто друштвени производ.

„Идеја је да заштитимо оне који имају релативно мала примања, да смањимо непродуктивне расходе, може се и мора уштедети на одређеним местима. Без инвестиција, без привреде и пољопривреде ми не можемо да створимо већи БДП“, закључио је министар финансија.