Динкић ЕБРД-у представио план Владе за подршку малим и средњим предузећима

Министар финансија и привреде Млађан Динкић представио је данас извршном директору ЕБРД за централну и Југоисточну Европу Жан Марк Петершмиту и новом директору ЕБРД за Србију Матеу Патронеу концепт Владиног програмa подршке малим и средњим предузећима.

Министар Динкић позвао је Европску банку за обнову и развој да се укључи у програм подршке малим и средњим предузећима у Србији. Основна идеја програма подразумева да држава учествује у финансирању и привремено уђе у мањинско власништво у предузећима која су перспективна и која имају изражен извозни потенцијал и могућност повећања производње и новог запошљавања. Министар је објаснио да је за ову годину за подршку издвојено близу 10 милиона евра, и позвао ЕБРД да буде кофинансијер пројекта, али и да учествује на техничком нивоу у процесу селекције компанија, како би овај процес био потпуно независтан, будући да
ова институција има велико искуство у таквим инвестицијама. Министар је рекао да би овај пројекат требало да води Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), а да би се заинтересоване компаније
пријављивале путем
јавног позива.

На састанку са представницима ЕБРД-а министар Динкић је изложио и могући модел подршке Европске банке за развој економије знања и софтверске индустрије у Србији, што ће у наредном периоду бити један од приоритета Владе Србије.

Тема састанка биле су и активности ове финансијске институције у Србији у наредном периоду. Директор ЕБРД Матео Патроне истакао је да је интерес Европске банке да највише уложи у развој приватног сектора у Србији, посебно у мала и средња предузећа, али и у развој јавног сектора.