Динкић: Доношење Закона о финансирању Војводине је трајно решење

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је данас да ће основица за обрачун трансфера Војводини у буџету за следећу годину бити већа за 9,5 одсто у односу на основицу која је коришћена у изради овогодишњег буџета.

Министар финансија је презицирао да ће Војводина имати већи удео у приходима који ће се остварити од пореза на профит, као и других пореских прихода с обзиром да је донето више закона којима се порески приходи повећавају, од којих су неки већ ступили на снагу, а остали ступају од 1. јануара. Он је најавио и доношење Закона о финансирању Војводине.

„Морамо направити закон о финансирању Војводине где би покрајина добила сопствене приходе, да не зависи од воље ниједног републичког министарства финансија без обзира која политичка партија води то министарство у наредном периоду. Док се такав закон не донесе, увек ће бити непродуктивних тензија између покрајине и републике“, оценио је Динкић и објаснио да би тај закон утврдио колико тачно од остварених пореских прихода припада покрајини.

Динкић је рекао да Влада Србија има намеру да равномерно развија читаву Србију и да се у том смислу велики значај придаје развоју инфраструктуре у Војводини.

Као приоритетан пројекат покрајинске и републичке владе на подручју Војводине министар финансија и привреде Млађан Динкић је навео изградњу ауто-пута од Новог Сада до Руме који ће бити спојен са Коридором 10.

„За тај пројекат званично ћемо конкурисати код кинеске Ексим банке и прикључити га постојећим предлозима које смо већ упутили овој банци“, изјавио је министар Динкић и додао да ће за тај пројекат бити опредељено најмање 100 милиона евра што ће омогућити и изградњу тунела кроз Фрушку Гору у правцу ка Руми.

На данашњем састанку договорено је да се формира заједнички стручни тим људи из покрајине и републике који ће имати задатак да одмах крену у израду пројектне документације. Динкић је обавестио покрајинску владу да републичко Министарство регионалног развоја планира да изгради ауто-пут Зрењанин – Нови Сад што је још један од главних пројеката у области саобраћаја у покрајини који су планирани у наредном периоду.