Динкић: Без Фијата млади не би имали перспективу

„Скоро четири хиљаде људи ради у Крагујевцу у аутомобилској индустрији и великом броју људи ово је први посао, младим људима који, да није било Фијатове инвестиције, сигурно не би имали перспективу“, изјавио је данас министар финансија и привреде Млађан Динкић на отварању две фабрике америчке компаније Johnson Controls.

Динкић је казао да је за Србију, као малу земљу, врло битан извоз због прилива девиза и додао да ће српски извоз у овој години бити повећан за 25 одсто.

„Ове године, од Фијата и његових добављача, Србија може да очекује око две милијарде евра прихода од извоза и то је велики преокрет, јер ће захваљујући свим овим инвестиицјама, чак петина целог српског извоза ићи из ових фабрика, из Крагујевца“, рекао је министар Динкић и додао да се развој аутомобилске индустрије у Србији даје конкретне резултате.

„Стратегија коју смо поставили пре 5 година да аутомобилска индустрија буде један од главних покретача индустрије Србије и извоза почела је да се остварује. Данас уместо напуштене касарне у Грошници имамо модерне фабрике са најсавременијим машинама“, оценио је министар финансија и привреде.

Динкић је казао да је, захваљујући аутомобилској индустрији, у Србија у децембру претходне године први пут после дуго времена забележен раст индустријске производње.

„Раст у ауто индустрији је био три и по пута већи у односу на прошлу годину, а као последицу тога, имали смо и мањи буџетски дефицит у јануару. То ми говори да Србија треба ове године да очекуује привредни раст, скроман, око 2 одсто, а главни покретач привреде биће управо аутомобилска индустрија“, навео је министар Динкић.

Он је додао да влада интерес великих светских компанија за улагање у Србији, те да ће влада у наредом периоду настојати да привуче још више компанија из области ауто индустрије.

Компанија Johnson Controls је један од главних добављача фабрике Фијат аутомобили Србија и за потребе тог пројекта изграђене су две фабрике у Србији. Ова америчка компанија има годишњи промет од 43 милијарди долара, што је једнако целом годишњем бруто друштвеном производу Србије.

Данас су у Крагујевцу отворене две фабрике компаније Johnson Controls. Прва фабрика, Johnson Controls Automotive, је гринфилд инвестиција у парку добављача Грошница која за ФАС производи седишта. Инвестиција је вредна 7,8 милиона евра и у њој је отворено 155 нових радних места.

Друга фабрика JCMM је заједничко улагање Johnson Controls и компаније Magneti Marelli. У њој ће се производити инструмент табле, подне конзоле, вратне оплате и задња крила. Пројекат је реализован у оквиру некадашње фабрике Застава. Инвестиција је вредна 15 милиона евра, а посао је добило 145 нових радника.