Делегације ММФ-а и Светске банке у Београду

Први званични састанак са делегацијама Међународног монетарног фонда и Светске банке биће одржан у петак, 17. септембра, саопштено је данас на конференцији за новинаре министра финансија Млађана Динкића.

«Главне теме биће износ буџетског дефицита за следећу годину и
мере за подстицање извоза», рекао је Динкић.

Он је додао и да ће буџетски дефицит ове године бити између 2,2 и 2,4 посто од друштвеног бруто производа, што је ниже од онога што је договорено са ММФ-ом.

Говорећи о привредном расту, министар Динкић је нагласио да ће он ове године бити већи од онога који су и Влада Републике Србије и ММФ претходно прогнозирали.

Он је рекао да ће друштвени производ за ову годину бити већи за, најмање, 8 процената у односу на исти период прошле године и додао да би, уколико се то деси, то била највећа стопа раста у последње 24 године.

«Ако се оствари раст индустријске производње за 7 процената, пољопривредне за 12,5 одсто, трговинске производње за, око 13 процената, саобраћајне за, чак, 17 одсто, онда би
раст друштвеног производа био 9,5 процената», објаснио је министар Динкић.

Он је додао да се од представника Светске банке очекује да одобре другу траншу овогодишњег кредита од 40 милиона долара, за реструктуирање финансијског сектора у Србији.