Делегација Владе Србије у посети САД

Делегација Владе Републике Србије боравиће у радној посети Сједињеним Америчким Државама (САД) од данас до 16. априла ове године, где ће кроз бројне састанке са челницима Светске банке и ММФ-а, званичницима Стејт департмента, представницима великих америчких банака и компанија, али и кроз УСАИД пројекат о подизању конкурентности српске привреде, учврстити уверење да је Србија одлучна да истраје на курсу економских реформи у циљу оздрављења српске привреде и друштва.

Делегацију Владе Србије, која ће у току посете САД обићи Вашингтон, Бостон и Нјујорк, чине министар финансија и економије Божидар Ђелић, министар за привреду и приватизацију Александар Влаховић, министар енергетике и рударства Кори Удовички и министар за економске везе са иностранством Горан Питић.

Циљ посете је да се обезбеди још интензивнија подршка САД напорима које Влада Србије улаже да се обрачуна са организованим криминалом и да настави са спровођењем успешних економских и политичких реформи, које за основни циљ имају здраво друштво, бољи животни стандард и више посла за све. Важан део посете је и добијање подршке за даље активности у правцу подизања конкурентности српске привреде не само на регионалном већ и на светским тржиштима.

Министри ће у Вашингтону имати важан састанак са Аланом Ларсоном, подсекретаром задуженим за међународну економску политику и специјалним саветником секретара Колина Пауела. У Вашингтону ће такође имати и бројне радне састанке са представницима Међународног монетарног фонда (ММФ), Светске банке и агенција Владе САД, као што су:

– Пословни савез за међународно разумевање (БЦИУ) – удружење основано 1959. године на иницијативу Беле куће, које је посвећено промовисању дијалога и активности између привреде и влада у циљу ширења међународне трговине
– Ексим банка – увозно-извозна агенција Владе САД која обезбеђује кредите, гаранције и осигурања америчких фирми у иностранству, пре свега у земљама у транзицији
– Корпорација за прекоокеанске приватне инвестиције (ОПИЦ – агенција Владе САД која за циљ има да омогући приватним компанијама из САД да улажу у земље у развоју кроз давања гаранција и осигурања.

Предвиђени су и састанци са водећим светским инвестиционим банкама као што су „Джеј Пи Морган“ и „Ситибанк“ и са фирмом „Алико“, чланицом једног од највећих међународних осигуравајућих система на свету АИГ.

У Бостону ће делегација имати састанак са водећим светским стручњаком за подизање конкурентности Мајкл Портером, чувеним професом Харвард Универзитета, а одржаће и панел дискусију са студентима престижног Кенеди факултета. У Нјујорку ће делегација имати бројне интервјуе са водећим медијима ЦНБЦ и Блумберг, које су оријентисане ка праћењу финансијских и привредних вести као и са ЦНН-ом, Форбс магазином…

Чланови недавно основаног Националног савета за конкурентност, који чине представници Владе Србије, лидери из приватног сектора и цивилног друштва, а који ће координирати програме унапређења конкурентности на националном нивоу, такође ће боравити у посети САД у оквиру УСАИД-ов пројекта. Циљ је да се кроз бројне састанке добију нека нова знања која ће пут до освајања светских тржишта учинити лакшим а српску привреду и друштво учинити конкурентнијим.