Делегација британског Парламента у Београду

Министар финансија, Млађан Динкић, са сарадницима, разговарао је данас са члановима делегације британског Парламента, које је предводио Доналд Андерсон, председник Спољнополитичког комитета Доњег дома Парламента.

Гости из Велике Британије интересовали су за очекивану динамику приближавања Србије и Црне Горе Европској Унији. Посебан интерес показали су за пореску политику, предстојеће увођење пореза на додату вредност и компаративне предности српског тржишта.

Министар Динкић је изразио уверење да ће одлука Европске Уније о тзв. двоструком колосеку за Србију и Црну Гору значајно олакшати приближавање ЕУ и убрзати израду студије о изводљивости.

Он је детаљно упознао британске парламентарце са новинама у пореским прописима Србије, укључујући и пореске олакшице за послодавце који отварају нова радна места. Нагласио је спремност пореских органа за почетак примене пореза на додату вредност.

Министар Динкић је рекао да је остварена потпуна стабилност банкарског система, да је значајно смањен обим сиве економије, посебно у домену шверца цигарета, који је са некадашњих 70% сведен на само 5-7%.

Пренео је посебну одлучност Владе Србије у реформи државне управе, реструктуирању јавних предузећа, убрзавању приватизације и привлачењу директних страних инвестиција. Међу осталим компаративним предностима, истакао је да Србија има најнижу стопу пореза на добит предузећа од свега 10%.

Министар Динкић је подвукао потребу бољег упознавања британских инвеститора са потенцијалима српског тржишта и позвао их да улажу у Србији.

Истакнуто је обострано задовољство досадашњим облицима сарадње Велике Британије и Србије и наглашена спремност за њихово даље унапређивање.