Данас почиње кампања “Узми рачун”

Министар финансија Млађан Динкић најавио је данас, на конференцији за новинаре, да Министарство финансија започиње велику кампању под називом “Узми рачун”, која ће трајати више од пола године. Фискални рачун препознаје се по логу који се налази у доњем делу, код броја рачуна. Како је он објаснио, ради се о томе да сваки грађанин треба да инсистира на добијању рачуна на коме може да види колико је дао у буџет Републике Србије, у делу “пт”.

“Грађани треба да траже фискални рачун када иду у ресторан, кафић или куповину, и ако не добију овај рачун, то значи да, уместо да њихов новац иде за здравство, пензије, социјално угрожене категорије, он иде кафеџији у џеп”, казао је министар Динкић.

Такође, Пореска управа кренула је у оштру контролу свих оних који су у обавези да уведу фискалну касу и као резултат досадашњих контрола јесу 704 објекта која су затворена, због неизвршене фискализације, истакао је Владимир Илић, директор Пореске управе.
Усвајањем измена Закона о порезу на промет, створиће се правни основ за ослобађање одређеног броја пореских обвезника од увођења фискланих каса, односно оних који би до 30. септембра морали да уведу фискалну касу. Поред тога Министарство финансија и Министарство трговине предложиће и нови подзаконски акт којим би делатности, као што су трговина на мало у продавницама које поштом достављају наручену робу, остала трговина на мало изван продавница (продаја производа преко аутомата, улична продаја сладоледа, лозова, кокица), железнички саобраћај, такси превоз, адвокатски послови и други, требало да буду ослобођени обавезе евидентирања промета преко фискалних каса, речено је на конференцији.