Ћорсовић: Поглавље 32 – нови начин финансијске контроле

“Зелено светло за отварање поглавља 32 о финансијској контроли у преговорима о приступању ЕУ показатељ је да је наш систем контроле довољно добар и да можемо у разумном року да се прилагодимо европским стандардима”, оценио је државни секретар Министарства финансија Никола Ћорсовић.

„Што се тиче прописа ми бисмо могли да будемо спремни крајем следеће године, али требаће времена да прави систем контроле заживи на терену. Контрола финансија је највећи изазов и зато ће нам за ово поглавље требати најмање пет, шест година – док буду трајали преговори, ми ћемо за то време да имплементирамо ствари на терену“, објаснио је Ћорсовић гостујући на РТС-у.

Он је оценио да је зелено светло порука „да ми морамо прво средити своју кућу“, а да су финансије најбољи начин за пресек стања и показатељ како ми у ствари управљамо својом државом.

Према његовим речима, поглавље 32 је фокусирано на финансијску контролу и она се пре свега односи на успостављање новог начина финансијске контроле која ће се базирати пре свега на интерним контролама, спречавању разних проневера и на екстерним контролама.

„Ми мењамо комплетан начин на који смо радили финансијску контролу до сада, излазимо из једног периода где смо неколико деценија фокусирали нашу контролу на екстерним институцијама, а сада се више делегира одговорност ка самим институцијама, да воде своје финансије, док се граде механизми провере“, истакао је Ћорсовић.

Он је прецизирао да се гради систем где су људи који управљају институцијама одговорни и да им се с друге стране помаже да изграде сопствене системе контроле.

Ћорсовић каже и да ће јавна предузећа индиректно бити више под контролом указујући да је Државна ревизорска институција један од стубова новог система који проверава њихово пословање.