Боља сарадња земаља региона олакшава пут у ЕУ

Представници земаља у региону, који присуствују Годишњој скупштини Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) договорили су се да ће боље сарадјивати, како би својим земљама олакшали улазак у Европску унију (ЕУ), изјавио је данас министар финансија Србије Младјан Динкић за новинску агенцију “Бета”.

Он је након радног ручка са премијерима и министрима финансија земаља региона рекао да је закључено да те земље морају да комуницирају што боље због потписаних уговора о слободној трговини, јер се дешава да се они у неким случајевима не примењу најбоље.
Динкић је рекао да је наглашена потреба за бољом сарадњом, како би се што лакше приступило ЕУ, што је свима циљ.

Земље региона, према његовој оцени, имају заједнички проблем, а као кључни је навео несигурност правног система. Било је говора и о различити пројектима улагања у инфраструкуру, рекао је Динкић, и прецизирао да се разговарало, пре свега, о путној инфраструктури, железници и аредромима, у чему се очекује велика подршка медјународне заједнице.

Он је рекао да су састанку присуствовали министри финансија Аустрије Бугарске, Албаније и Словеније и премијери Македоније, Босне и Херцеговине и Србије и Црне Горе, као и комесар Европске комисије за финансијска питања, председник ЕБРД Жан Лемијера, кординатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек и представници Грчке.

Динкић је најавио да ће данас имати сусрете са министром финансија Бугарске и потпредседником немаћке владе, као и са комесаром ЕК за финансијска питања.
Основни циљ састанка са немачком делегацијом биће разматрање могућности већих улагања Немачке у Србију јер су, након велике активности од 2000. године, немачке компаније од 2003. године посустале са улагањем на ово тржиште.

Динкић је прецизирао да ће са представником ЕК разговарати о макрофинансијској подршци Србији и могућностима за коришћење фондова за предприступање ЕУ у наредном буџетксом периоду ЕУ.