Читај ми

Влада усвојила Изјаву о програму сарадње са Међународним монетарним фондом

Влада Републике Србије је, у оквиру другог редовног разматрања аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) подржаног Инструментом за координацију политика (Policy Coordination Instrument), усвојила Изјаву о програму којом се прихватају циљеви и мере економске политике током трајања наведеног програма.

Изјава о програму садржи опис досадашњег напретка у спровођењу аранжмана са ММФ-ом, и даље мере економске политике које Влада и Народна банка Србије (НБС) намеравају да спроведу током трајања програма подржаног Инструментом за координацију политика.

У документу се, између осталог, каже да је српска привреда добро пребродила пандемију корона вируса, да је очувана стабилност финансијског сектора, те да је након благог пада БДП од 0,9% у 2020. години, уследио снажан опоравак и раст од 7,4% БДП у 2021.

Наводи се да су сукоб у Украјини и преливање његових економских последица, значајно појачали неизвесност, али да су наше мере биле благовремене и усмерене на ограничавање негативних последица светске економске кризе.

„Као што се видело током пандемије, у стању смо да реагујемо брзо и адекватно на ударе из међународног окружења, а то је знатно ојачало отпорност српске привреде. Сходно томе, остајемо у потпуности посвећени очувању макроекономске и финансијске стабилности. Наш економски програм, подржан Инструментом за координацију политике, који је Одбор извршних директора ММФ-а одобрио 18. јуна 2021, има за циљ и спровођење амбициозног плана структурних реформи“, наводи се, између осталог.

Истиче се и да се спровођење програма углавном одвија по плану и да је већина квантитативних програмских циљева за крај децембра и стандардних сталних циљева испуњена. Наводи се и да смо, упркос изазовима које је донела пандемија, углавном извршили преузете обавезе када је реч о реализацији плана структурних реформи.

Циљеви програма су: очување макроекономске стабилности, прилагођавањем карактера монетарне и фискалне политике текућим економским ударима, наставак спровођења плана структурних фискалних реформи ради очувања фискалне одрживости, јачање отпорности финансијског сектора, између осталог и даљим повећањем динаризације и развојем тржишта капитала, спровођење свеобухватног плана структурних и институционалних реформи.

Како се наводи, наше мере ће и даље бити усмерене на очување макроекономске и финансијске стабилности, уз пружање подршке привредном расту. Такође, наставићемо да спроводимо план структурних реформи како бисмо подстакли снажнији, зеленији и инклузивнији раст у средњем року.

„Надовезаћемо се на успех који смо већ остварили јачањем фискалних оквира, реформом Пореске управе, развојем тржишта капитала, реформом предузећа у државном власништву, решавањем слабости у области спречавања прања новца и финансирања тероризма, јачањем управљања и транспарентности. Циљеви програма су у складу са нашом тежњом да приступимо ЕУ“, стоји у документу који је Влада Србије усвојила.

Разматрања ММФ-а ће бити настављена на пола године, како би се проценио напредак у спровођењу програма и постигла сагласност у погледу додатних мера потребних за остваривање његових циљева.

Сличне теме

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Министар Синиша Мали разговарао са шефом Делегације ЕУ Емануелом Жиофреом

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Станивуковић: Почео девети циклус израде ЕРП-а за период од 2023. до 2025. године

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком

Министар Синиша Мали разговарао са замеником министра Ирана Алирезом Пејманпаком