Читај ми

Влада усвојила Изјаву о програму сарадње са Међународним монетарним фондом

Влада Републике Србије је, у оквиру другог редовног разматрања аранжмана са Међународним монетарним фондом (ММФ) подржаног Инструментом за координацију политика (Policy Coordination Instrument), усвојила Изјаву о програму којом се прихватају циљеви и мере економске политике током трајања наведеног програма.

Изјава о програму садржи опис досадашњег напретка у спровођењу аранжмана са ММФ-ом, и даље мере економске политике које Влада и Народна банка Србије (НБС) намеравају да спроведу током трајања програма подржаног Инструментом за координацију политика.

У документу се, између осталог, каже да је српска привреда добро пребродила пандемију корона вируса, да је очувана стабилност финансијског сектора, те да је након благог пада БДП од 0,9% у 2020. години, уследио снажан опоравак и раст од 7,4% БДП у 2021.

Наводи се да су сукоб у Украјини и преливање његових економских последица, значајно појачали неизвесност, али да су наше мере биле благовремене и усмерене на ограничавање негативних последица светске економске кризе.

„Као што се видело током пандемије, у стању смо да реагујемо брзо и адекватно на ударе из међународног окружења, а то је знатно ојачало отпорност српске привреде. Сходно томе, остајемо у потпуности посвећени очувању макроекономске и финансијске стабилности. Наш економски програм, подржан Инструментом за координацију политике, који је Одбор извршних директора ММФ-а одобрио 18. јуна 2021, има за циљ и спровођење амбициозног плана структурних реформи“, наводи се, између осталог.

Истиче се и да се спровођење програма углавном одвија по плану и да је већина квантитативних програмских циљева за крај децембра и стандардних сталних циљева испуњена. Наводи се и да смо, упркос изазовима које је донела пандемија, углавном извршили преузете обавезе када је реч о реализацији плана структурних реформи.

Циљеви програма су: очување макроекономске стабилности, прилагођавањем карактера монетарне и фискалне политике текућим економским ударима, наставак спровођења плана структурних фискалних реформи ради очувања фискалне одрживости, јачање отпорности финансијског сектора, између осталог и даљим повећањем динаризације и развојем тржишта капитала, спровођење свеобухватног плана структурних и институционалних реформи.

Како се наводи, наше мере ће и даље бити усмерене на очување макроекономске и финансијске стабилности, уз пружање подршке привредном расту. Такође, наставићемо да спроводимо план структурних реформи како бисмо подстакли снажнији, зеленији и инклузивнији раст у средњем року.

„Надовезаћемо се на успех који смо већ остварили јачањем фискалних оквира, реформом Пореске управе, развојем тржишта капитала, реформом предузећа у државном власништву, решавањем слабости у области спречавања прања новца и финансирања тероризма, јачањем управљања и транспарентности. Циљеви програма су у складу са нашом тежњом да приступимо ЕУ“, стоји у документу који је Влада Србије усвојила.

Разматрања ММФ-а ће бити настављена на пола године, како би се проценио напредак у спровођењу програма и постигла сагласност у погледу додатних мера потребних за остваривање његових циљева.

Сличне теме

Мали:  Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Мали: Прво извлачење станова у наградној игри „Узми рачун и победи“ 14. октобра

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Уговорни споразум за пројектовање и изградњу Депоа Макиш

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске

Потписан Финансијски проткол влада Републике Србије и Републике Француске