Читај ми

Станивуковић: ИПАРД програм значајна подршка сектору пољопривреде

1/2

Државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић присуствовао је данас овогодишњем Одбору за праћење спровођења ИПАРД Програма, и том приликом поручио да је дошло до повећања искоришћености средстава из тог програма, али и да постоји значајан простор да се искористи више средстава која су на располагању.

На скупу који је одржан у Министарству финансија, било је речи о даљем раду на ефикаснијој имплементацији и реализацији мера које су предвиђене ИПАРД програмом.

Станивуковић је нагласио да је ИПАРД програм веома значајан алат подршке сектору пољопривреде, и реализацији конкретних мера за чије спровођење је држава Србија акредитована. 

„Све заједничке иницијативе које смо покренули и имплементирали, дале су одређене резултате који су имали утицај на убрзање спровођења програма и већу искоришћеност доступних средстава“, рекао је Станивуковић.

Он је додао да је у претходном периоду настављен заједнички рад свих тела на јачању система за спровођење и убрзавање процеса апсорпције расположивих средстава предвиђених наведеним програмом. 

„Наставили смо да радимо на убрзавању процеса одобравања и уговарања, и то ће остати један од основних приоритета за мене као Националног службеника за одобравање, али и изазов за све нас. Такође, праћење имплементације ИПАРД-а и ефикаснија реализација мера, остају један од приоритета“, навео је Станивуковић.

Он је подсетио да је прошле године усвојен нови Закон о пољопривреди и руралном развоју којим је омогућена исплата аванса као дозвољен трошак до 50% јавне помоћи од одобрене вредности подстицаја за ИПАРД кориснике. 

„Ово је посебно важно пошто ће се овим изменама ИПАРД корисницима обезбедити значајан део финансијских средстава за реализацију планиране инвестиције, док ће коришћење авансног плаћања утицати на побољшање aпсoрпциje EУ финансијског доприноса и смањење ризика од повраћаја средстава Европској унији“, рекао је Станивуковић, истичући да је крајњи циљ потпуна искоришћеност ИПАРД средстава.

Државни секретар Станивуковић је рекао и да се посебна пажња посвећује третирању могућих неправилности у спровођењу и трошењу ИПАРД средстава, те да ће се наставити отворенa и ефикаснa комуникацијa са Европском комисијом и Европском канцеларијом за борбу против превара (ОЛАФ).

Станивуковић је закључио да је спровођење ИПАРД Програма у Србији од изузетног значаја за сектор пољопривреде и руралног развоја, подршку пољопривредним произвођачима, јачање конкурентности сектора производње и прераде хране, укључујући и сам преговарачки процес и поглавље 11.

„Министарство финансија ће наставити да даје подршку Министарству пољопривреде и ИПАРД агенцији у заједничком процесу спровођења ИПАРД програма и припреми за будуће акредитације нових мера“, нагласио је.

На скупу је говорио и државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић, као и руководилац Јединице Г.4 – Суседство, проширење и претприступна помоћ Европске комисије Франк Болен.

Сличне теме

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Србија проналази своје изворе раста, што води ка даљем побољшању животног стандарда

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Велико интересовање компанија за учешће на ЕКСПО изложби, америчке фирме добродошле

Представљене измене за унапређење система електронских фактура

Представљене измене за унапређење система електронских фактура