Čitaj mi

Stanivuković: IPARD program značajna podrška sektoru poljoprivrede

1/2

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković prisustvovao je danas ovogodišnjem Odboru za praćenje sprovođenja IPARD Programa, i tom prilikom poručio da je došlo do povećanja iskorišćenosti sredstava iz tog programa, ali i da postoji značajan prostor da se iskoristi više sredstava koja su na raspolaganju.

Na skupu koji je održan u Ministarstvu finansija, bilo je reči o daljem radu na efikasnijoj implementaciji i realizaciji mera koje su predviđene IPARD programom.

Stanivuković je naglasio da je IPARD program veoma značajan alat podrške sektoru poljoprivrede, i realizaciji konkretnih mera za čije sprovođenje je država Srbija akreditovana. 

„Sve zajedničke inicijative koje smo pokrenuli i implementirali, dale su određene rezultate koji su imali uticaj na ubrzanje sprovođenja programa i veću iskorišćenost dostupnih sredstava“, rekao je Stanivuković.

On je dodao da je u prethodnom periodu nastavljen zajednički rad svih tela na jačanju sistema za sprovođenje i ubrzavanje procesa apsorpcije raspoloživih sredstava predviđenih navedenim programom. 

„Nastavili smo da radimo na ubrzavanju procesa odobravanja i ugovaranja, i to će ostati jedan od osnovnih prioriteta za mene kao Nacionalnog službenika za odobravanje, ali i izazov za sve nas. Takođe, praćenje implementacije IPARD-a i efikasnija realizacija mera, ostaju jedan od prioriteta“, naveo je Stanivuković.

On je podsetio da je prošle godine usvojen novi Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim je omogućena isplata avansa kao dozvoljen trošak do 50% javne pomoći od odobrene vrednosti podsticaja za IPARD korisnike. 

„Ovo je posebno važno pošto će se ovim izmenama IPARD korisnicima obezbediti značajan deo finansijskih sredstava za realizaciju planirane investicije, dok će korišćenje avansnog plaćanja uticati na poboljšanje apsorpcije EU finansijskog doprinosa i smanjenje rizika od povraćaja sredstava Evropskoj uniji“, rekao je Stanivuković, ističući da je krajnji cilj potpuna iskorišćenost IPARD sredstava.

Državni sekretar Stanivuković je rekao i da se posebna pažnja posvećuje tretiranju mogućih nepravilnosti u sprovođenju i trošenju IPARD sredstava, te da će se nastaviti otvorena i efikasna komunikacija sa Evropskom komisijom i Evropskom kancelarijom za borbu protiv prevara (OLAF).

Stanivuković je zaključio da je sprovođenje IPARD Programa u Srbiji od izuzetnog značaja za sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, podršku poljoprivrednim proizvođačima, jačanje konkurentnosti sektora proizvodnje i prerade hrane, uključujući i sam pregovarački proces i poglavlje 11.

„Ministarstvo finansija će nastaviti da daje podršku Ministarstvu poljoprivrede i IPARD agenciji u zajedničkom procesu sprovođenja IPARD programa i pripremi za buduće akreditacije novih mera“, naglasio je.

Na skupu je govorio i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, kao i rukovodilac Jedinice G.4 – Susedstvo, proširenje i pretpristupna pomoć Evropske komisije Frank Bolen.

Slične teme

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Otkriveno nelegalno organizovanje kockanja

Ministarstvo finansija nastavlja da unapređuje sisteme za bolje poslovanje privrede

Ministarstvo finansija nastavlja da unapređuje sisteme za bolje poslovanje privrede

Dostavljanje godišnjih izveštaja o stanju interne finansijske kontrole u javnom sektoru za 2023. godinu

Dostavljanje godišnjih izveštaja o stanju interne finansijske kontrole u javnom sektoru za 2023. godinu