Читај ми

Синиша Мали: Сви смо сведоци сазревања једне нове, економски успешне Србије

1/4

Са свим пројектима који су у плану да се заврше или започну до 2027. године, Србија ће направити прави скок у будућност, како је и име програма са којим намеравамо да економски препородимо нашу земљу и погурамо даљи економски раст, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали.

Мали је, у Палати „Србија“, где је председник републике Александар Вучић примио у радну посету председника Владе Баварске Маркуса Зедера, представио капиталне пројекте који нас очекују, као и досадашње економске перформансе земље током велике светске здравствене, економске, енергетске и политичке кризе, која траје већ четири године, са економским последицама по цео свет.

„Кроз вишеслојну кризу која потреса цео свет, Србија пролази стабилно, уз константан опрез и мере предострожности којима успевамо да очувамо стабилност јавних финасија, привредни раст, раст броја радних места и животног стандарда грађана, а што су све постали главни изазови и за много развијеније земље“, рекао је Мали. 

Он је истакао да су сви досадашњи потези економске политике Владе Србије довели до оствареног БДП-а у 2023. години од 69,5 милијарди евра, док је план да ове године он достигне 74,9 милијарди, да бисмо до 2027, како је рекао, били на нивоу од око 92,7 милијарде евра.

„Циљ је да се приближимо цифри од 100 милијарди евра вредности свега произведеног у Србији у једној години. То ће бити економски историјски успех у периоду од само 15 година, будући да је БДП 2012. године износио 33,7 милијарди евра“, рекао је министар финансија.

Он је истакао да је кумулативни раст БДП-а у периоду од 2018. до 2023. у Србији износио 22,2 одсто, те да су на тој скали, према подацима Еуростата, само четири земље испред Србије – Ирска, Малта, Турска и Кипар. 

Притом је, додао је, у овим тешким годинама, које су за Србију истовремено и године великих улагања, јавни дуг на нивоу од 48,3 одсто БДП-а, са тенденцијом смањивања од четири године у континуитету.

„Паметно и промишљено се задужујемо, не трошимо тај новац на потрошњу већ на инвестирање, а немамо проблеме ликвидности, па тиме ни плаћања рата. Ефекат таквих потеза нам се враћа кроз овакве резултате“, поручио је Мали. 

Он је Зедеру представио и резултате привлачења рекордног нивоа страних директних инвестиција у вредности од 4,5 милијарде евра у 2023. години, речима да је у Србији незапосленост у овом тренутку на нивоу од 9,1 одсто, те да је радно ангажовано више од 2,3 милиона људи, што је рекорд.

Србија је, казао је, на корак од инвестиционог рејтинга, а четворогодишњи програм развоја вредан 17,8 милијарди евра, донеће раст животног стандарда, убрзање модернизације земље, даљи развој инфраструктуре, индустријализацију и коначно – успешно одржавање међународне специјализоване изложбе ЕКСПО у Београду, 2027. године. 

„Све то ће нас довести до просечне плате од 1.400 евра и просечне пензије и минималне зараде од 650 евра“, рекао је Мали. 

Он је навео да током ЕКСПА Србија очекује представљање више од 100 земаља у новом ЕКСПО комплексу, гринфилд инвестицији на 25 хектара, чија је градња већ започела.

Поред ЕКСПО комплекса, рекао је, биће изграђен и Национални стадион и акватик центар за водене спортове, као и резиденцијални комплекс са 1.500 станова. 

„Инвестиција ће подразумевати и 18 километара нове пруге, приступне саобраћајнице и сву неопходну пратећу инфраструктуру. Добродошли сте да све то да видите 2027. године“, поручио је Мали немачким завничницима.

Он је осим изградње ЕКСПО комплекса, навео и друге важне пројекте у нашој земљи, попут изградње метроа, новог моста преко Саве, нове аутобуске станице на Новом Београду, железничке станице.

„Као што видите не губимо време, и драго ми је што смо сви заједно сведоци сазревања једне нове, економски успешне Србије“, закључио је Мали. 

Сличне теме

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Министри Синиша Мали и Никола Селаковић представили нову музејску четврт у Београду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Морамо да будемо ефикасни, Србија ће урадити све што је неопходно да испуни Реформску агенду

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију

Синиша Мали: Циљ државе нулта толеранција на сиву економију