Čitaj mi

Siniša Mali: Svi smo svedoci sazrevanja jedne nove, ekonomski uspešne Srbije

1/4

Sa svim projektima koji su u planu da se završe ili započnu do 2027. godine, Srbija će napraviti pravi skok u budućnost, kako je i ime programa sa kojim nameravamo da ekonomski preporodimo našu zemlju i poguramo dalji ekonomski rast, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

Mali je, u Palati „Srbija“, gde je predsednik republike Aleksandar Vučić primio u radnu posetu predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera, predstavio kapitalne projekte koji nas očekuju, kao i dosadašnje ekonomske performanse zemlje tokom velike svetske zdravstvene, ekonomske, energetske i političke krize, koja traje već četiri godine, sa ekonomskim posledicama po ceo svet.

„Kroz višeslojnu krizu koja potresa ceo svet, Srbija prolazi stabilno, uz konstantan oprez i mere predostrožnosti kojima uspevamo da očuvamo stabilnost javnih finasija, privredni rast, rast broja radnih mesta i životnog standarda građana, a što su sve postali glavni izazovi i za mnogo razvijenije zemlje“, rekao je Mali. 

On je istakao da su svi dosadašnji potezi ekonomske politike Vlade Srbije doveli do ostvarenog BDP-a u 2023. godini od 69,5 milijardi evra, dok je plan da ove godine on dostigne 74,9 milijardi, da bismo do 2027, kako je rekao, bili na nivou od oko 92,7 milijarde evra.

„Cilj je da se približimo cifri od 100 milijardi evra vrednosti svega proizvedenog u Srbiji u jednoj godini. To će biti ekonomski istorijski uspeh u periodu od samo 15 godina, budući da je BDP 2012. godine iznosio 33,7 milijardi evra“, rekao je ministar finansija.

On je istakao da je kumulativni rast BDP-a u periodu od 2018. do 2023. u Srbiji iznosio 22,2 odsto, te da su na toj skali, prema podacima Eurostata, samo četiri zemlje ispred Srbije – Irska, Malta, Turska i Kipar. 

Pritom je, dodao je, u ovim teškim godinama, koje su za Srbiju istovremeno i godine velikih ulaganja, javni dug na nivou od 48,3 odsto BDP-a, sa tendencijom smanjivanja od četiri godine u kontinuitetu.

„Pametno i promišljeno se zadužujemo, ne trošimo taj novac na potrošnju već na investiranje, a nemamo probleme likvidnosti, pa time ni plaćanja rata. Efekat takvih poteza nam se vraća kroz ovakve rezultate“, poručio je Mali. 

On je Zederu predstavio i rezultate privlačenja rekordnog nivoa stranih direktnih investicija u vrednosti od 4,5 milijarde evra u 2023. godini, rečima da je u Srbiji nezaposlenost u ovom trenutku na nivou od 9,1 odsto, te da je radno angažovano više od 2,3 miliona ljudi, što je rekord.

Srbija je, kazao je, na korak od investicionog rejtinga, a četvorogodišnji program razvoja vredan 17,8 milijardi evra, doneće rast životnog standarda, ubrzanje modernizacije zemlje, dalji razvoj infrastrukture, industrijalizaciju i konačno – uspešno održavanje međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO u Beogradu, 2027. godine. 

„Sve to će nas dovesti do prosečne plate od 1.400 evra i prosečne penzije i minimalne zarade od 650 evra“, rekao je Mali. 

On je naveo da tokom EKSPA Srbija očekuje predstavljanje više od 100 zemalja u novom EKSPO kompleksu, grinfild investiciji na 25 hektara, čija je gradnja već započela.

Pored EKSPO kompleksa, rekao je, biće izgrađen i Nacionalni stadion i akvatik centar za vodene sportove, kao i rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova. 

„Investicija će podrazumevati i 18 kilometara nove pruge, pristupne saobraćajnice i svu neophodnu prateću infrastrukturu. Dobrodošli ste da sve to da vidite 2027. godine“, poručio je Mali nemačkim zavničnicima.

On je osim izgradnje EKSPO kompleksa, naveo i druge važne projekte u našoj zemlji, poput izgradnje metroa, novog mosta preko Save, nove autobuske stanice na Novom Beogradu, železničke stanice.

„Kao što vidite ne gubimo vreme, i drago mi je što smo svi zajedno svedoci sazrevanja jedne nove, ekonomski uspešne Srbije“, zaključio je Mali. 

Slične teme

Siniša Mali:  Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Siniša Mali: Mikro biznisi imaju veliki uticaj na privredni rast i razvoj cele ekonomije

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Mali potpisao ugovore sa predstavnicima francuskog trezora i konzorcijumom Suez-Vinci

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen

Siniša Mali: Nastavak nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ na jesen