Читај ми

Синиша Мали се састао са инвеститорима из Европе и САД

1/5

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Палати Србија са представницима Bank of America и више од десет инвеститора из Европе и Сједињених Америчких Држава, који су заинтересовани за улагање у Србију и регион.

Тема састанка је била атрактивност Србије за улагање, и у том смислу стабилност јавних финансија, позиција Србије у контексту актуелних геополитичких дешавања и пут Србије ка Европској унији.

Инвеститоре су додатно занималa и планирана улагања у енергетику, деловање Србије на међународном тржишту капитала и достизање инвестиционог рејтинга. 

Саговорници су разговарали и о иницијативи Отворени Балкан, која подразумева регион без граница и доприноси расту целог региона.

Када је реч о атрактивности Србије за улагање, Мали је рекао да је прошле године Србија имала рекордних 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, те да око 60% укупних страних инвестиција у региону долази управо у Србију. Како је додао, Влада је одлучна у циљу да улаже велика средства у јавне инвестиције, тако да се тренутно гради чак 10 ауто-путева, што додатно утиче на атрактивност земље.

Он је представницима инвеститорима представио стање српских јавних финансија и истакао да је Србија у потпуности стабилна, упркос изазовима, те да је у последњих неколико година постала атрактивна инвестициона дестинација. 

Рекао је и да је Србија у прошлој години забележила раст БДП-а од 2,3%, те да је у временима кризе, у последњих неколико година, кумулативно била једна од најбрже растућих економија у Европи. Мали је додао и да је у апсолутном износу прошле године БДП износио рекордних 60 милијарди евра, као и да се ове године очекује 68 милијарди евра. Навео је и да је та бројка 2012. године била упола мања, односно да је БДП у апсолутном износу био 33 милијарде евра.

Како је додао, српска економија расте и отпорна је, а пре пандемије корона вируса неколико година заредом смо имали суфицит у буџету и довољно простора да се помогне привреди и грађанима пакетом од чак 9 милијарди евра. Рекао је и да су на тај начин сачувана радна места, те да је незапосленост тренутно на историјском минимуму.

Потпредседник Владе је закључио да Србија припада Европској унији и да од тога може да има користи цео регион.

Сличне теме

Синиша Мали: Посета Вашингтону успешна, не одустајемо од реформи и даљег раста

Синиша Мали: Посета Вашингтону успешна, не одустајемо од реформи и даљег раста

Мали: Челници ММФ-а у Вашингтону похвалили Србију, идемо даље у реформе

Мали: Челници ММФ-а у Вашингтону похвалили Србију, идемо даље у реформе

Мали: Инвеститори имају поверење у српску економију и њен потенцијал за раст

Мали: Инвеститори имају поверење у српску економију и њен потенцијал за раст