Читај ми

Синиша Мали се састао са инвеститорима из Европе и САД

1/5

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Палати Србија са представницима Bank of America и више од десет инвеститора из Европе и Сједињених Америчких Држава, који су заинтересовани за улагање у Србију и регион.

Тема састанка је била атрактивност Србије за улагање, и у том смислу стабилност јавних финансија, позиција Србије у контексту актуелних геополитичких дешавања и пут Србије ка Европској унији.

Инвеститоре су додатно занималa и планирана улагања у енергетику, деловање Србије на међународном тржишту капитала и достизање инвестиционог рејтинга. 

Саговорници су разговарали и о иницијативи Отворени Балкан, која подразумева регион без граница и доприноси расту целог региона.

Када је реч о атрактивности Србије за улагање, Мали је рекао да је прошле године Србија имала рекордних 4,4 милијарде евра страних директних инвестиција, те да око 60% укупних страних инвестиција у региону долази управо у Србију. Како је додао, Влада је одлучна у циљу да улаже велика средства у јавне инвестиције, тако да се тренутно гради чак 10 ауто-путева, што додатно утиче на атрактивност земље.

Он је представницима инвеститорима представио стање српских јавних финансија и истакао да је Србија у потпуности стабилна, упркос изазовима, те да је у последњих неколико година постала атрактивна инвестициона дестинација. 

Рекао је и да је Србија у прошлој години забележила раст БДП-а од 2,3%, те да је у временима кризе, у последњих неколико година, кумулативно била једна од најбрже растућих економија у Европи. Мали је додао и да је у апсолутном износу прошле године БДП износио рекордних 60 милијарди евра, као и да се ове године очекује 68 милијарди евра. Навео је и да је та бројка 2012. године била упола мања, односно да је БДП у апсолутном износу био 33 милијарде евра.

Како је додао, српска економија расте и отпорна је, а пре пандемије корона вируса неколико година заредом смо имали суфицит у буџету и довољно простора да се помогне привреди и грађанима пакетом од чак 9 милијарди евра. Рекао је и да су на тај начин сачувана радна места, те да је незапосленост тренутно на историјском минимуму.

Потпредседник Владе је закључио да Србија припада Европској унији и да од тога може да има користи цео регион.

Сличне теме

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Успешно уговорени сви пројекти за први део програма ИПА 2020

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Потпредседник Владе Синиша Мали разговарао са председником Одбора директора Азијске инфраструктурне инвестиционе банке

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања

Огњен Поповић: Радимо на развоју тржишта капитала и алтернативних извора финансирања